A Tiszából pecázták ki a vámosok a vízen úsztatott csempészcigarettát

Vágólapra másolva!
Összesen 11,5 millió forint értékben foglalt le Jin Ling márkájú, adózatlan cigarettát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a napokban az ország keleti részén. A NAV közleménye szerint a cigaretta egy részét a Tiszából fogták ki a szemfüles vámosok.
Vágólapra másolva!

A pénzügyőrök az ukrán határ közelében található szabolcsi falu, Eperjeske külterületén tartottak ellenőrzést a helyi rendőrökkel, amikor hét fekete dobozt vettek észre a Tiszában. A csomagok uszadékfának ütközve úsztak a folyóban: a hatóságok a záhonyi tűzoltók segítségét kérve csónakkal mentek a dobozokért, amelyekből a tételes vizsgálat során 3490 doboz, magyar adójegy nélküli cigaretta került elő. A közel 4 200 000 forint értékű cigarettát a pénzügyőrök lefoglalták, és ismeretlen tettes ellen csempészet bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt feljelentést tettek a NAV pénzügyi nyomozóinál.

A következő napon a pénzügyőr járőrök a helyi pénzügyi nyomozókkal közösen folytattak ellenőrzést a Debrecenhez közeli Bocskaikert külterületén. Itt egy autó csomagtartójában és hátsó ülésén találtak adójegy nélküli cigarettát, amelyet pléddel takartak le. Az összesen 5983 doboz adózatlan, 7 185 000 forint értékű cigarettát a NAV pénzügyőrei lefoglalták, és a gépjármű vezetője ellen jövedéki orgazdaság bűncselekmény gyanúja miatt büntetőeljárást indítottak.

A lefoglalt Jin Ling cigaretta kínai hangzású neve ellenére orosz gyártmány, amelyet Kalinyingrádban készítenek. A Publicintegrity.org portál szerint ezt az 1990-es évek végén felbukkant cigarettamárkát legálisan nem is értékesítik, a márka kifejezetten csempészés céljára készül. A Guardian című brit lap már 2008-ban arról írt, hogy ezzel az orosz cigarettával árasztják el a csempészek Európát, és az elmúlt években ez vált a vámosok által leggyakrabban lefoglalt csempészcigaretta-márkává.