Ismét nekifut a II. kerület az eredménytelen képviselő-választásnak

Vágólapra másolva!
Parlamenti képviselőt választanak vasárnap Budapest II. kerületében, ahol két hete az alacsony részvétel miatt kudarcba fulladt az időközi választás első fordulója. Három magyar településen időközi önkormányzati választásokat is tartanak lemondott polgármesterek és feloszlatott képviselő-testületek miatt.
Vágólapra másolva!

Parlamenti képviselőt választanak vasárnap Budapest 2-es számú választókerületében, a II. kerület egy részén. Az időközi választást azért kellett kiírni, mert a választókerület országgyűlési képviselőjét, Balsai Istvánt alkotmánybíróvá nevezték ki, és a helyére új embert kell küldeni a parlamentbe. A kerület két hete egyszer már nekifutott a szavazásnak, de akkor a választás érvénytelen volt, mert nem mentek el elegen szavazni.

A szavazás vasárnapi, második fordulójában már nincs sem eredményességi, sem érvényességi küszöb, így az a jelölt nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja, függetlenül attól, hogy hányan mentek el szavazni és hogy megkapta-e a szavazatok abszolút többségét. A választás végleges eredményére várhatóan néhány napig várni kell, mert be kell érkezniük a külképviseleteken leadott szavazatoknak is.

A 2-es számú választókerület 56 szavazókörében több mint 49 ezer választópolgár adhatja le szavazatát reggel 6 és este 7 óra között. Az előző fordulóban a részvételi arány a szükséges 50 százalék helyett mindössze 39,02 százalék volt.

Polgármestereket is választanak

Három helyen tartanak vasárnap időközi önkormányzati választást is: Tanakajdon polgármestert, Nagyesztergáron és Pilisszentkereszten pedig polgármestert és önkormányzati képviselőket is választanak.

A Vas megyei Tanakajdon azért kell időközi választást tartani, mert az előző polgármester szeptemberben lemondott posztjáról; a tisztségért ketten indulnak. A községben 600 helyi lakos járulhat a szavazóurnához. A Veszprém megyei Nagyesztergáron a képviselő-testület a nyár végén feloszlatta magát, ezért írtak ki időközi önkormányzati választást. A bakonyi településen a polgármesteri tisztség elnyeréséért hárman indulnak, a hat képviselői helyre pedig tizennégy független jelölt pályázik. A névjegyzéken 1080 választópolgár neve szerepel.

A Pest megyei Pilisszentkereszten a képviselő-testület szeptemberben szintén feloszlatta magát, így a polgármester megbízatása is megszűnt. A polgármesteri posztra három független jelölt pályázik, míg a hatfős képviselő-testületbe tizenöt jelölt közül választhat tagokat a választásra jogosult csaknem 1800 helyi lakos.