Mégsem Molotov-koktél volt az esztergomi képviselő házára dobott palack

Esztergom, Molotov-koktél, támadás egy Fidesz-es képviselő ellen
Vágólapra másolva!
Ismeretlen folyadékot tartalmazó palackkal próbálták bedobni egy esztergomi fideszes képviselő lakásának ablakát - közölte a párt helyi szervezete, amely közleményében Molotov-koktélos támadásnak nevezte az esetet. A rendőrség szerint egyelőre nem tudni, mi volt a házra dobott üvegben, de biztosan nem Molotov-koktél, mivel nem volt benne kanóc vagy gyutacs, amellyel lángra lehetett volna lobbantani.
Vágólapra másolva!

Ismeretlen folyadékkal teli üveget dobtak vasárnap hajnalban az egyik esztergomi önkormányzati képviselő ablakára - erősítette meg az [origo]-nak a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság. A Fidesz városi frakciója vasárnap délelőtt közölte, hogy képviselőjük, Petróczy Gyula ellen Molotov-koktélos támadást követtek el, de a gyújtópalack nem lobbant be.

A Fidesz közleménye szerint az ismeretlen támadók az ablakon próbálták meg bedobni "a meggyújtott, feltételezhetően olajszerű éghető anyagot, amelyet a helyszínen találtak meg a rendőrség emberei". A közleményhez a Fidesz-frakció mellékelt egy fotót is, amelyen egy a ház előtt eldobott gyufásdoboz látható. A közlemény szerint Petróczy Gyula és felesége épp abban a szobában aludt, amelybe be akarták hajítani az állítólagos Molotov-koktélt.

Hablicsek Nikoletta, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az [origo]-nak azt mondta, hogy a képviselő ablakára dobott "tárgy" nem törte be az üveget, lepattant arról. A rendőrség egyelőre vizsgálja, hogy a palackban lévő folyadék gyúlékony volt-e, és ettől függően dönti el, hogy szabálysértési eljárást vagy büntető eljárást indít az ügyben.

Nem sokkal dél után a sajtóügyeletes megerősítette, hogy a palack nem Molotov-koktél volt. Az elsődleges adatok szerint a palackban nem volt a klasszikus Molotov-koktéloknál használt kanóc vagy gyutacs, amely belobbantaná az üveget. Ez ugyanakkor nem zára ki, hogy az üvegben lévő anyag gyúlékony anyag lett volna - tette hozzá.

Esztergomban a héten komoly feszültség alakult ki, mivel az adósságrendezés alatt álló önkormányzat a városi közétkeztetést végző cégnek 100 millió forintot meghaladó összeggel tartozik, a közvilágítást végző kft.-nek pedig 150 millióval. Az előző polgármester, a fideszes Meggyes Tamás idején felhalmozott adósság miatt a héten leállt a közétkeztetés, és korlátozták a városban a közvilágítást is.

Az esztergomi képviselő-testület pénteken szavazta meg a közétkeztetés és a közvilágítás újraindítására szolgáló összeget, és utasította Tétényi Éva független polgármestert, hogy 14 óráig utalja át a pénzt. A tanácskozáson a fideszes többség elvetette a polgármester javaslatát, hogy oszlassák fel a képviselő-testületet a kialakult helyzet miatt.

A Fidesz képviselői csak a pénteki ülés vége után negyven perccel, rendőrök sorfala között tudták elhagyni a közgyűlés üléstermét, mert a folyosón a feldühödött esztergomiak követelték a lemondásukat, közben ököllel ütötték a terem ajtóit. Az embereket rendőrök próbálták meg lecsillapítani. A tüntetők már az ülés előtt összegyűltek az épületnél, akkor is a fideszes képviselők lemondását követelve.