Világgazdaság: A jegyárak emelése nélkül hárommilliárddal nőhet a BKV adóssága

Vágólapra másolva!
Amennyiben nem változnak jövőre a jegyárak, újabb hárommilliárd nőhet a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) hiánya  - írja a keddi Világgazdaság a VEKE elnökére hivatkozva. A lap úgy tudja: a hétvégén átutalt ötmilliárd forintos gyorssegély csak tűzoltásra elég.
Vágólapra másolva!

Hárommilliárd forinttal növelné meg a főváros vezetése a BKV hiányát, ha nem emelik a jegyárakat - írja a keddi Világgazdaság.

A lap Dorner Lajosra, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnökére hivatkozva azt írja: nagyjából 3 milliárd forint kiesést okozhat a BKV-nak az, ha a jegyárak nem változnak 2012-ben. Ebből mintegy kétmilliárdot az infláció indokol, a további egymilliárdot pedig az áfa megemelése.

A Világgazdaság szerint az 5 milliárd forintos gyorssegély, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester múlt heti tárgyalása után utaltak el a BKV-nak, csak a tűzoltásra lehet elég. Csak az több mint a duplájába kerülne ennek az összegnek, hogy az idei évet különösebb problémák nélkül túlélje a közlekedési cég. A szerdai közgyűlés dönthet a jövő évi jegy- és bérletárakról.

A lap úgy tudja: egy hónapja járt le egy 5 milliárdos hitelkeret, hamarosan pedig egy újabb 6 milliárdos visszafizetése válik esedékessé. Jövőre pedig a 77 milliárdos adósságállomány közel felét el kell kezdeni törleszteni.