Felmentették a kisfiával szándékosan árokba hajtó nőt

Vágólapra másolva!
Kóros tudatzavarban szenvedett, nem volt tisztában tette következményeivel és "rá akart ijeszteni férjére" a bíró szerint az a nő, aki még 2007 őszén kísérelt meg öngyilkosságot úgy, hogy akkor ötéves kisfiát is magával rántja. A válófélben lévő édesanya szakadékba akart hajtani autójával, amelyben gyermeke is vele utazott, végül azonban inkább egy árokba irányította a kocsit, és a baleset után a mentőket is értesítette.
Vágólapra másolva!

A megismételt eljárásban is felmentette a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság a 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés kísérlete miatt indított eljárásban azt a nőt, aki a vád szerint 2007 szeptemberében karambollal próbált véget vetni saját maga és akkor ötéves gyermeke életének.

Az elsőfokú ítélet kihirdetésekor a bíró egyebek mellett arra utalt: a vádlott a történtek idején átmeneti, kóros tudatzavarban szenvedett, ami súlyos mértékben akadályozta tette következményeinek felismerésében. Valóban öngyilkosságot tervezett, de közben megváltoztatta szándékát, és végül egy általa igen jól ismert úton hajtott az árokba nagy sebességgel, aminek oka a kimerültség lehetett. Az asszony - akit fizikailag és lelkileg igencsak megviselt a válás - már órák óta autózott gyermekével, ez okozhatta kimerültségét.

A bíró kitért arra is: az asszony a baleset után azzal hívta fel anyósát, apósát, hogy baleset érte őket, hívjanak mentőt, és csak a mentőkkel közölte, meg akart halni: ettől kezdve kezelte bűncselekményként az ügyet a rendőrség. Vallomásában a nő "balesetnek" nevezte a történteket, és arról beszélt, rá akart ijeszteni a férjére, hogy az ne hagyja el.

A vádirat szerint a válófélben lévő nő célja az volt, hogy "végleg elveszi a gyermeket az apjától", és már napokkal az öngyilkossági kísérlet előtt foglalkozott azzal a gondolattal, hogy kisfiával együtt hal meg. Búcsúlevelet írt férjének, keresztanyjának és a férje szüleinek, majd a kisfiúval kocsiba ült. Először azt gondolta, hogy egy szerpentinről a szakadékba hajt, végül azonban Győr közelében, egy egyenes útszakaszon 90-100 kilométeres óránkénti sebességnél jobbra rántotta a kormányt, és árokba hajtott. A gépkocsi közel száz métert csúszott, majd felborult. A vádlott nem sérült meg, a kisfiú viszont nyolc napon belül gyógyuló zúzódásokat szenvedett.

Az eljárást azért kellett megismételni, mert az első fokon meghozott felmentő döntést a Győri Ítélőtábla megalapozatlanság és eljárási hibák miatt hatályon kívül helyezte. A mostani döntés után az ügyész jelezte: fellebbezni fog.