Estére újra lesz közvilágítás Esztergomban

Vágólapra másolva!
A múlt pénteken megígért közel negyvenmillió forint utolsó részletét is átutalta az esztergomi önkormányzat a szolgáltatónak, ezért kedd estére visszakapcsolják a városon átvezető főút közvilágítását - közölte a cég ügyvezetője.
Vágólapra másolva!

Megkezdték a tartozás miatt kikapcsolt közvilágítás helyreállítását Esztergomban, miután a szolgáltató Tivi Kft. kedden megkapta az önkormányzattól a számára múlt pénteken megígért 38 millió forint utolsó részletét - közölte a társaság ügyvezetője. Drága Bálint elmondta: kedd estére a városban várhatóan mindenhol helyreáll a szolgáltatás.

Az adósságrendezés alatt álló önkormányzat november végéhez közeledve már csaknem 150 millió forinttal tartozott a közétkeztetési feladatokat ellátó Hungast Esztergom Kft.-nek és 172 millióval a közvilágítást végző Tivinek. Az önkormányzat tartozásai miatt a városban három napig nem volt teljes körű közétkeztetés, és a főúton a szolgáltató kikapcsolta a közvilágítást, mert - Meggyes Tamás fideszes önkormányzati képviselő, volt polgármester indítványára - a fideszes többségű képviselő-testület a szolgáltatók kérésénél kevesebb pénzt szavazott meg.

A városháza illetékesei közül költségvetési fedezet hiányában senki nem vállalta az utalás ellenjegyzését, ezért Tétényi Éva független polgármester nem utalta át az összegeket. A képviselők a múlt pénteken a közvilágítás és a közétkeztetés szeptemberi és októberi számláinak kifizetéséről döntöttek. A testület többségét adó Fidesz-frakció tagjait az ülés vége után negyven perccel rendőrök menekítették ki a városházáról, mert feldühödött emberek eltorlaszolták a terem kijáratát, a képviselők lemondását követelve.

Szintén pénteken több esztergomi intézmény állami tulajdonba vételéről nyújtott be törvényjavaslatot többek között Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter.

Az országgyűlés önkormányzati bizottságának hétfői, rendkívüli ülésén született többségi döntés alapján már a héten tárgyalhatja a parlament az esztergomi önkormányzat egyes intézményeinek átvételéről szóló javaslatot.