Lázár szerint megfontolandó a rezidensek kétszázezres fizetése

áramdíj, tartozás, Lázár János indítványa,
Vágólapra másolva!
A bérrendezés megkezdését ígérte a Magyar Rezidens Szövetség elnökének Lázár János. A Fidesz frakcióvezetője szerint az egyik legnagyobb társadalmi kihívás a húszas-harmincas generáció itthon tartása, az egészségügyi fizetésemelés elmaradása pedig nagy veszéllyel fenyeget. Papp Magor szerint minden orvosnak azonnal százezer forintos béremelés kellene.
Vágólapra másolva!

A Fidesz-frakció készen áll arra, hogy segítséget nyújtson a törvényhozásban Szócska Miklós egészségügyi államtitkárnak a pénzügyi lehetőségek megtalálásban az egészségügyi bérek rendezéséhez - mondta Lázár János frakcióvezető a Magyar Rezidens Szövetség elnökével, Papp Magorral folytatott tárgyalás után kedden.

A rezidensszövetség javaslatait, kéréseit igenis komolyan kell venni - fogalmazott Lázár. A frakcióvezető szerint Papp Magortól "minden részletében meggyőző tájékoztatást" kapott arról, hogy az általa képviselt fiatal orvosok milyen szakmai és egzisztenciális helyzetben vannak. "Ez minden törvényhozó számára kiemelten fontos kérdés" - mondta Lázár, aki a keddi megbeszélés részleteiről Orbán Viktor miniszterelnököt is tájékoztatni fogja.

Lázár szerint beszéltek a konkrét számokról is. Úgy fogalmazott: számára az volt a kérdés: "milyen értékben" győzhető meg egy fiatal orvos, és erre egyértelmű választ kapott. A szövetség elnökének tájékoztatása alapján egy rezidens nettó kétszázezer forintos keresettel talán itthon marad. Miután Nyugat-Európában minimum hatszázezer forintot keresne az a rezidens, aki Magyarországon kétszázezer forintot kér, ezt az ajánlatot Lázár szerint "alapos megfontolás tárgyává kell tenni".

A találkozón ugyanakkor szó volt az egészségügy általános helyzetéről, a strukturális átalakításokról, a képzés helyzetéről, valamint a karrierpályákról, kilátásokról is. A frakcióvezető ennek kapcsán megjegyezte, hogy a kormányzat számára az egyik legnagyobb társadalmi kihívás a húszas-harmincas generáció itthon tartása. Lázár nagyon nagy veszélyforrásnak látja azt, ha az egészségügyi dolgozók, orvosok és szakdolgozók bérét nem rendezik.

Papp Magor a megbeszélés után azt mondta, hogy igyekezett világossá tenni az egészségügyben zajló folyamatokat, a drámai orvoselvándorlást, illetve a fiatal orvosok és szakorvosok azon harcát, hogy itthon szeretnének dolgozni. Ezenfelül Lázár személyes közbenjárását is kérték arra vonatkozóan, hogy egy kormányzati konzultáció keretében Orbán Viktorral is lehetőségük legyen tárgyalni.

Papp szerint az a céljuk, hogy december folyamán megegyezzenek, és ne kelljen aktiválni azt a több mint 2500 felmondólevelet, amelyet mostanáig sikerült összegyűjteniük. A szövetség elnöke leszögezte, hogy a megegyezés alapja az lehet, ha valamennyi orvost érintő bérrendezés kezdődik meg. Véleménye szerint ha minden kolléga számára első lépcsőben egy nagyjából 100 ezer forintos béremelést biztosítanak, továbbá törvényi garanciát adnak arra, hogy ez tovább folytatódik, meggyőződése, hogy a fiatal orvosok és a tapasztalt kollégák nagy többségét is itthon fogják tudni tartani.