Vesztegetési ügy miatt függeszthetik fel egy szegedi bíró mentelmi jogát

Vágólapra másolva!
Kiemelt jelentőségű, több százmillió forintos adócsalási ügyben vetődött fel egy szegedi tanácsvezető bíró büntetőjogi felelőssége, miután fennáll a gyanú, hogy segédkezett két ügyvédnek, akik pénzért cserébe az ügy egyik gyanúsítottjának szabadlábra helyezését ígérték. Az ügyészség indítványozta a bíró mentelmi jogának felfüggesztését.
Vágólapra másolva!

Hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette miatt egy szegedi bíró mentelmi jogának a felfüggesztését kezdeményezte a Szegedi Nyomozó Ügyészség - közölte az ügyészség szóvivője.

A korrupciós ügyben két szegedi ügyvéd ellen indult eljárásban az ügyészség eljutott egy mentelmi jogot élvező személyig, a Csongrád Megyei Bíróság egy tanácsvezető bírájáig. Az ügyészség hivatali vesztegetéssel gyanúsítja K. Zoltán szegedi ügyvédet és ügyvédjelöltjét, K. Lászlót. Az ügyvéd a gyanú szerint egy kiemelt jelentőségű, több százmillió forintos adócsalási ügyben felajánlotta segítségét az ügy előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottjának. Azt mondta, néhány millióért el tudja intézni, hogy a férfi szabadlábra kerüljön.

Az ügyvédeket emellett gyanúsítják egy másik, befolyással való üzérkedéssel kapcsolatos ügyben is.

Az ügyészségi szóvivő korábbi tájékoztatása szerint K. Zoltán a gyanú szerint mindkét esetben felajánlotta segítségét az előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottnak, azaz azt mondta, megfelelő összegért el tudja intézni, hogy szabadlábra kerüljön. Az első esetben a gyanú szerint át is adták a pénzt, a másik alkalommal viszont - az ügyészség eddigi információi szerint - nem jutottak el idáig. A Csongrád Megyei Bíróság korábban azt közölte, hogy az üggyel összefüggésben felfüggesztettek a munkavégzés alól egy büntetőbírót.