Magyar Nemzet: Nyolc ügyvéd élhetett vissza rokkantkártyákkal

Vágólapra másolva!
Az idén nyolc fővárosi ügyvéd ellen indult eljárás amiatt, hogy visszaéltek a mozgássérültek nevére szóló parkolókártyákkal. Ha a bíróság elmarasztaló ítéletet hoz, akkor azt legtöbbször a kamarából való kizárás követi - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Ügyvédi Kamara az idén nyolc alkalommal szerzett tudomást arról, hogy a nyomozó hatóság eljárást kezdeményezett azon a címen, hogy fővárosi ügyvédek visszaéltek mozgássérültek nevére szóló parkolókártyákkal - írja a szerdai Magyar Nemzet. Az esetek többségében hozzátartozóiknak, ismerőseiknek kiállított igazolványokat használtak fel jogosulatlanul.

Réti László, a kamara elnöke a lapnak azt mondta, hogy főbenjáró fegyelmi vétség, ha az ügyvéd okirattal él vissza. Az ilyen magatartás következménye legtöbbször a kizárás - tette hozzá.

Az ügyvédi kamara a rendőrség jelzése alapján előzetes vizsgálatot indít, a fegyelmi eljárást azonban a büntetőügy befejezéséig felfüggeszti. Ha a hatóság megszünteti a nyomozást, vagy a bíróság felmentő ítéletet hoz, fegyelmi vétséget sem lehet megállapítani. Az elmarasztaló döntést viszont fegyelmi határozat követi, közokirat-hamisítás esetén az ügyvédet legtöbbször kizárják a kamarából.