"A saját hozzászólásomnál felébredtem" - Hogyan zajlanak a parlamenti éjszakázások?

Vágólapra másolva!
Nem a Munka törvénykönyve volt az első, amelyről hajnalig tartó ülésen tárgyalt a parlament, és a következő napokban is várhatók még éjszakázások. Ellenzéki képviselők ugyanakkor nem számítanak arra, hogy még egyszer sarokba tudják szorítani a kormánypártokat ugyanazzal a trükkel, amelyet kedd hajnalban vetettek be.
Vágólapra másolva!

Múlt héten egy belső pártértekezleten találták ki a szocialisták azt a taktikai lépést, amellyel hétfőről keddre virradó éjszaka sakkban tudták tartani a kormánypártokat a parlamentben - mondta az [origo]-nak Lamperth Mónika, aki egyike volt azoknak a szocialistáknak, akik részt vettek a Munka törvénykönyvéről szóló éjszakai vitán. Lamperth szerint képviselőtársai egyetértettek abban, hogy a házszabály egyik pontjának kihasználásával könnyen húzhatják az időt, így szerinte felhívhatták a figyelmet "a törvénykezés eszement tempójára, illetve hogy a Fidesz a legfontosabb törvények vitáját éjszakára és hajnalra tűzi ki".

Az ellenzéki képviselők - az MSZP mellett ugyanis az LMP és a Jobbik is jelen volt - úgy nyújtották el a hajnali negyed háromkor kezdődő vitát, hogy többször is leszavazták azt a kezdeményezést, hogy összevonva tárgyaljanak a törvényjavaslathoz benyújtott majdnem 700 módosító javaslatról. Ezt azért tudták megoldani, mert éjszaka több ellenzéki képviselő volt jelen az ülésteremben, mint kormánypárti. Reggel nyolc óráig így csak az első két paragrafushoz érkezett módosítókról tárgyaltak a képviselők.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője reggel azt javasolta, hogy pénteken folytatódjon tovább a vita, ezt azonban az ellenzéki frakciók elutasították. A vitát végül kedd délelőtt fél 12-kor úgy zárták le, hogy a kormánypárti képviselők szavazatával összevonták a módosító javaslatokról szóló vitát.

"A saját hozzászólásomnál felébredtem"

"Na, most dőltem ki" - mondta az [origo]-nak kedd délután fél kettőkor a Parlament ebédlőjében Kaufer Virág LMP-s képviselő, aki végig részt vett az egész éjszaka tartó ülésen. A hajnalban is vitázó képviselők kávéval, kólával és szendvicsekkel próbálták magukat éjszaka frissen tartani (erről szóló videónkat itt nézheti meg), Kaufer pedig folyamatosan vizet ivott, hogy ébren maradjon.

Az LMP-s képviselő azt mondta, hogy a szocialisták hajnalban mondták meg neki, hogy az a tervük, hogy a reggel nyolc órakor kezdődő tévéközvetítésig elnyújtsák a vitát. "Örömmel csatlakoztam ehhez, mert felháborító, hogy az éj leple alatt tárgyalunk az új Munka törvénykönyvéről" - mondta Kaufer.

A hajnali ülésen szintén részt vevő Józsa István, az MSZP frakcióvezető-helyettese azt mondta, hogy este szervezték meg, hogy legalább 15 MSZP-s képviselő folyamatosan benn legyen hajnalban is az ülésteremben. A képviselő szerint az volt a cél, hogy "nyolc óráig tartson az ülés, és a tévé nyilvánosságát elérjük, illetve hogy tíznél több fideszes képviselőnek mondhassuk el, mi a probléma az új Munka törvénykönyvével". Józsa István azt mondta, hogy hajnali fél kettőkor nagyon elálmosodott, és "jött a holtpont, de fél háromkor a saját hozzászólásomnál felébredtem".

"Nem gondoltam arra, hogy Lázárnak telefonáljak"

"Nem számítottam rá, hogy egész éjszaka itt leszek" - mondta az [origo]-nak Spaller Endre, aki egyike volt annak a hét fideszes képviselőnek, akik végig részt vettek az éjszakába nyúló vitán. A képviselő azt mondta, hogy "egy percig sem gondoltam arra, hogy hajnalban a kormánypárti képviselőtársait mozgósítsam, vagy Lázár János frakcióvezetőnek telefonáljak". A képviselő, aki nyolc kávéval tartotta "ébren magát", azt mondta: "nem a napirenddel és a hajnali ülésezéssel van gond, hanem azzal, ha értelmetlen a vita".

Lázár kedd délelőtti sajtótájékoztatóján azt mondta: "az ellenzék visszaélt azzal a gesztussal", hogy a Munka törvénykönyvének részletes vitájára nem szabtak időkeretet. Az [origo]-nak nyilatkozó más kormánypárti képviselők erről azt mondták: elképzelhető, hogy a jövőben az ellenzéki pártok számára nem fognak ilyen lehetőséget biztosítani az ellenzéknek (erről itt olvashat).

Hajnalban tárgyalták a chipsadót és a médiatörvényt is

Bár a fideszes képviselők szerint az ellenzéki képviselők nyújtották el az ülést, az utóbbi időben többször is előfordult, hogy hajnalig vitáztak a parlamentben. Múlt héten a hétfői ülés a parlamenti jegyzőkönyv szerint kedden 1 óra 31 perckor ért véget, két héttel ezelőtt pedig kedd hajnali fél három után is vitáztak a képviselők a szakképzési hozzájárulásról.

Az [origo] által megkérdezett ellenzéki képviselők kifogásolták, hogy többször előfordul, hogy a legfontosabb törvények vitáját éjszakai és hajnali időpontra tűzi napirendre a kormánytöbbség, amikor nincs tévéközvetítés. Az adótörvények módosítóiról például november 7-én éjszaka 11 órakor másnap hajnalig vitáztak a képviselők, vagy nyáron, június 28-án hajnali kettőkor tárgyaltak a népegészségügyi termékdíjról (chipsadó).

Szintén júniusban az igazságszolgáltatást érintő törvény módosításairól hajnali 5 óra 47 percig vitázhattak a képviselők. Akkor Répássy Róbert igazságügyi államtitkár azzal magyarázta az [origo]-nak a hajnali ülést, hogy "rendkívüli volt a helyzet, de nem példa nélküli, évente egy-két alkalommal előfordul, hogy hajnalig tartanak az ülések". Tavaly december 21-én a médiatörvényről szintén éjszaka tárgyalt, és hajnali egy órakor szavazott a parlament.

Az országgyűlés honlapja szerint szerda este, valószínűleg jóval a tévéközvetítés befejezése után kezdődik a köznevelési törvény részletes vitája, amelyet az új Munka törvénykönyvéhez hasonlóan időkeret nélkül tárgyalnak a képviselők. Az [origo] által megkérdezett ellenzéki képviselők szerint szerda este nem ismétlődhet meg a kedd hajnali obstrukció (a parlamenti időhúzási taktika), mert egyikük szerint a Fidesz most már "oda fog figyelni, hogy egy éjszakai szavazásnál több kormánypárti képviselő legyen bent, mint ellenzéki".