Az új szakértők szerint is büntethető a pécsi egyetemi lövöldöző

Vágólapra másolva!
A harmadik szakértői vélemény szerint enyhe fokban volt korlátozva cselekedetei súlyának felismerésében a pécsi egyetemi lövöldözés vádlottja, így büntethető. A 25 éves férfi ügyvédjének kérésére ezt a szakvéleményt nem veszik figyelembe, az ügy tárgyalását a bíróság elnapolta, az összes szakértőt egyszerre hallgatják majd meg.
Vágólapra másolva!

Enyhe fokban volt korlátozva cselekedetei súlyának felismerésében a pécsi egyetemi lövöldözés vádlottja a harmadik szakértői vélemény szerint, amelyet az ügy szerdai tárgyalásán olvastak fel a Baranya Megyei Bíróságon.

Mivel az ügyész a harmadik szakértői vélemény készítőinek meghallgatását, a vádlott védője pedig a vélemény kiegészítését és az ügyben eljáró összes ideg-elme szakértői csoport párhuzamos meghallgatását indítványozta, a bíróság elnapolta a tárgyalást, december 15-én folytatják az ügyet.

A Bama.hu, Baranya megyei hírekkel foglalkozó internetes oldal szerint a szerdai tárgyalás központi témája volt a harmadik igazságügyi elmeorvosi szakértői csoport véleményének ismertetése, ami után akár a perbeszédeket is megtarthatták volna, hogy a következő tárgyaláson, még az idén ítélet születhessen.

Az újabb szakértőknek az kellett volna kimondaniuk, hogy melyik korábbi szakértői csoportnak lehet igaza. A nyomozás során a rendőrség által kirendelt kaposvári szakmai csapat szerint G. Ákos büntethető, de elmeállapota gyenge fokban befolyásolta tette valós súlyának és következményeinek megítélésében. Ezzel szemben a lövöldöző ügyvédje által felkért - majd az eljárásba hivatalosan bevont - budapesti igazságügyi szakértők azon a véleményen voltak, hogy G. Ákost elmeállapota súlyosan korlátozta.

A harmadik szakértői vélemény a kaposvári csoportnak adott igazat, de a vádlott ügyvédje azt indítványozta, hogy ezt a véleményt ne vegyék figyelembe. Szerinte ugyanis az új szakértők nem elemezték a korábbi elmeorvosi vizsgálatok közötti eltérés lehetséges okait, csak állást foglaltak.

Az ügyészség a 25 éves G. Ákost előre kitervelten, több emberen, sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés kísérletével vádolja. A gyógyszerészhallgató 2009. november 26-án a Pécsi Tudományegyetem biofizikai intézetében pisztollyal megölte egy 19 éves csoporttársát, három embert pedig súlyosan megsebesített. G. Ákost a lövöldözés után őrizetbe vették, majd hónapokig vizsgálták az elmeállapotát.