Orbán: December közepén spekulációs támadás

Vágólapra másolva!
Újabb spekulációs támadásra számít az ország ellen december közepére Orbán Viktor. A miniszterelnök a Kossuth rádióban azt mondta, hogy Magyarország leminősítése spekulációs támadással is összekapcsolódott, de sikerült a támadást elhárítaniuk. A jövő héten esedékes EU-csúcsról azt mondta, nem tudja még, hogyan fogják azt a "bűvészmutatványt" elérni, hogy az eurózóna tagjai és a többi tagállam is elégedett legyen az eredménnyel.
Vágólapra másolva!

"Csak olyan megoldásokban vagyunk érdekeltek, amelyek megoldják az eurózónához tartozó tizenhét állam pénzügyi gondjait, de nem feszítik szét a huszonhét államból álló európai uniós kereteket" - mondta az európai adósságválsággal foglalkozó jövő heti EU-csúcsról Orbán Viktor miniszterelnök az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Orbán azt mondta, még nem tudja, hogy ezt a "bűvészmutatványt" hogyan fogják előadni, de a jövő heti EU-csúcson foglalkoznak majd vele. Az EU alapszerződésének módosításához Orbán szerint egyhangúság kell, ezért a döntésnek Magyarország is a részese.

Orbán Magyarország leminősítéséről azt mondta, hogy szerinte "szezonja van" az európai országok leminősítésének, "hol egyiket, hol másikat minősítik le, és ez időnként bennünket is elér". Szerinte ez Magyarország esetében spekulációs támadásokkal is összekapcsolódott, amelyek közül a legutóbbit sikerült elhárítani, de úgy készül, hogy "valamikor december közepe után néhánnyal nappal lesz egy újabb, hasonló támadás".

Orbán az IMF-el folytatandó tárgyalásokról és az ott felvetendő témákról, például a végtörlesztésről, szűkszavúan csak annyit mondott, hogy egy nap alatt is meg tudnak állapodni. "Amint elértük a céljainkat, már meg is állapodunk, ez a mi tervünk" - mondta.

A miniszterelnök a Matolcsy György által kidolgozandó nemzeti növekedési terv sikerét "kulcskérdésnek" nevezte. Szerinte egy ilyen speciális, ágazatokra lebontott terv nélkül recesszióba esne a magyar gazdaság. Elmondta, hogy a növekedési tervben konkrét beruházások fognak szerepelni, illetve az ezekhez szükséges pénzügyi források előteremetésének tervét is tartalmazni fogja.

Orbán a jegybankkal folytatott egyeztetéseket azzal indokolta, hogy az olyan pénzeket kezel, amelyeket a gazdasági növekedés érdekében mozgósítani lehet. "A jegybankban heverő, vagy ott található nagy tartalékok gazdasági növekedésbe való bevonásáról kell megegyeznie a miniszternek a jegybankelnökkel" - mondta Orbán. A miniszterelnök a magyar jegybank kamatemeléséről azt mondta, hogy mindig is a kamatemelés ellen volt, mert az "mindig rossz az országnak". Hozzátette, hogy időnként szükség lehet kamatemelésre, de összességében az a jó, ha a vállalakozások minél olcsóbban jutnak hitelhez.

A miniszterelnök az új Munka törvénykönyvéről azt mondta, hogy az "jobb, mint az előző", Európában is az egyik legjobb, de van olyan ország, amelynek jobb van, például Szlovákia.