Vágólapra másolva!
Olyan nyilvántartási rendszer kialakításáról döntött a parlament hétfőn, amelyben a nagykorú, magyarországi lakóhellyel rendelkező, magyar állampolgárságú férfiaknak a katonai szolgálat teljesítéséhez, a sorozáshoz és a behíváshoz szükséges adatait vezetik majd. A honvédelmi miniszter javaslatára elfogadott rendelet szerint a vészhelyzetben hadra fogható férfiak adatait a személyiadat- és lakcím-nyilvántartási központból hívják majd le.
Vágólapra másolva!

A Hende Csaba honvédelmi miniszter javaslatára elfogadott előterjesztés indoklása szerint bár békeidőben megszűnt a hadkötelezettség, lehetőség van arra, hogy rendkívüli állapotban automatikusan, megelőző védelmi helyzetben pedig az országgyűlés döntésével újra bevezessék.

A miniszter szerint ugyanakkor a hadkötelezettség teljesítésére a katonai igazgatás szerveinek fel kell készülniük, és ennek része lesz a nagykorú, Magyarországon élő állampolgárok törvényben szabályozott adatainak nyilvántartása. Ennek érdekében a jogszabály 2012. január 1-jével létrehozza a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokságát, a honvédség katonai igazgatási és központi adatfeldolgozó szervét.

A jogszabály alapján békeidőben a hadkötelesek nyilvántartása az állami szervek és más jogi személyek által vezetett adatok alapján történik majd, az állampolgárokat azonban nem kötelezik adatszolgáltatásra. A parancsnokság a nyilvántartás összeállításához a személyiadat- és lakcím-nyilvántartási központból, továbbá a rendvédelmi, illetve a rehabilitációs szakértői szervektől gyűjt be adatokat, a katonai szolgálatra való alkalmasság megállapítása érdekében pedig a kezelőorvosoktól kér egészségügyi adatokat.

Újdonság, hogy a sorozás előkészítése érdekében a sorozó orvos már békeidőben megállapítja a férfiak előzetes egészségi alkalmasságát. A törvény emellett meghatározza a hadköteleseket terhelő megjelenési kötelezettséget, illetve a sorozás szabályait. Sorozást ugyanakkor csak a hadkötelezettség bevezetését követően tarthatnak.

A törvény egyébként úgy határozza meg a behívhatósági korhatárt, hogy a honvédségnél hivatásos, szerződéses vagy önkéntes tartalékos katonai szolgálatot teljesítettek esetén ez a katonai szolgálat felső korhatára, más hadkötelesek és a potenciális hadkötelesek esetében pedig annak az évnek az utolsó napja, amelyben az érintett a negyvenedik életévét betölti.

A hétfői szavazáson a törvény elfogadását 297 - fideszes, kereszténydemokrata és szocialista - képviselő támogatta, 18 politikus - köztük az LMP-sek és a Demokratikus Koalícióhoz tartozók - ellenezték, a Jobbik-frakció pedig tartózkodott.

Az országgyűlés a nyári szünet előtti utolsó ülésén fogadta el az új honvédelmi törvényt, amely szerint vészhelyzetben sem hívható be katonának az, aki a 18. életévét még nem töltötte be, katonai szolgálatra alkalmatlan, vagy aki saját háztartásában legalább három kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik.

Ugyancsak felmentést kap a szolgálat alól az, aki a vele közös háztartásban élő kiskorú gyermekét egyedül tartja el, vagy az, aki már a megelőző évben betöltötte 40. életévét.