Beismerte tettét a hajléktalanná lett bankrabló

Vágólapra másolva!
Húsz év elzárásra is ítélhetik azt a férfit, aki tavaly rabolt ki egy budapesti bankot. Korábban egy rövidnadrágot lopott el.
Vágólapra másolva!

Beismerte bűnösségét a Fővárosi Bíróságon (FB) kedden megkezdődött büntetőperben az a hajléktalan bankrabló, aki pár százezer forintos zsákmányát napok alatt eljátszotta.

A fiatalember 2010-ben egy nyári napon pulóverben, kabátban, baseballsapkában rabolni ment Budapesten az I. kerületi Krisztina körúti bankfiókba, öltözetéről a biztonsági őr nyomban felismerte, mire készül. A támadó gázriasztópisztolyát a biztonsági őrre szegezte, aki viszont pisztolyt rántott, és végül csak a női alkalmazottak kérésére teljesítette a rabló követeléseit.

A támadó egy szatyorba tette a széfben lévő 850 ezer forintot, elvette a biztonsági őr fegyverét, majd távozott.

Zsákmányát néhány nap alatt elköltötte szerencsejátékra, a fegyvert egy darabig magánál tartotta, hogy - mint mondta - "mások rosszra ne használhassák" aztán a lőfegyver ismeretlen helyre került. A férfi ezután éjszakai buszjáratokon aludt, 2011 januárjában fogták el.

A vádlott kedden beismerte bűnösségét, és elmondta: a rablás idején már olyan lelkiállapotban volt, hogy bármikor elkövethetett egy komolyabb bűncselekményt. A férfi beszélt arról is, hogy a bankrablás idején egy rendőr barátjával közösen vásároltak autót, és vállalkozást terveztek.

A vádlott korábban felfüggesztett szabadságvesztést kapott egy 10 900 forintos rövidnadrág ellopásáért, majd egy Suzuki gépkocsi adásvételével kapcsolatos csalás és közokirat-hamisítás miatt, azután pedig egy motor adásvételével kapcsolatban ítélték el sikkasztásért. Jelenleg motorlopások miatt is folyik büntetőeljárás a 31 éves vagyontalan férfi ellen, akinek legmagasabb iskolai végzettsége nyolc általános.

A fiatalember a fegyveres rablásért és lőfegyverrel való visszaélésért a törvény szerint akár 20 évet is kaphat. Büntetőpere áprilisban bizonyítással folytatódik az FB-n.