Marseille-i kitérővel megy a sorsdöntő EU-csúcsra Orbán

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök előbb az Európai Néppárt kongresszusán tárgyal, majd csütörtökön Brüsszelbe utazik az EU-csúcsra. A csütörtökön kezdődő tanácskozást európai politikusok és piaci szakértők is fordulópontnak tartják, szerintük az euró sorsa is eldőlhet.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor kedden Marseille-be utazik, ahol részt vesz az Európai Néppárt kongresszusán - közölte a miniszterelnök szóvivője. A kormányfő csütörtökön utazik Brüsszelbe, az európai kormányfők csúcstalálkozójára - olvasható Szijjártó Péter közleményében.

Orbán Viktor korábban az EU-csúcsról azt mondta, hogy nem tudja még, hogyan fogják azt a "bűvészmutatványt" elérni, hogy az eurózóna tagjai és a többi tagállam is elégedett legyen az eredménnyel.

Európai politikusok és piaci szakértők fordulópontnak ítélik a csütörtökön kezdődő csúcsot, szerintük akár meg is pecsételődhet az euró sorsa. A piacok megnyugtatásához és a válság kezeléséhez az Unió átszabására van szükség.

A december 8-9-i uniós ülésnek azért van jelentősége, mert az Európai Tanács hozzájárulása szükséges az uniós alapszerződések módosításához, vagyis amennyiben a politikusok átszabnák az Európai Uniót, ez az ülés adhatja meg ehhez az engedélyt.

"Ez a találkozó tényleg az utolsó esélyünk" - fogalmazott a Financial Timesnak egy névtelenül nyilatkozó uniós tisztségviselő, aki egyben kiemelte, Németország és Franciaország továbbra is szemben áll egyes kérdésekben. Franciaország a bankjaiért aggódva bőkezűbben bánna a bankok feltőkésítésével, mint Németország, és lehetővé tenné, hogy az Európai Központi Bank (EKB) megnyissa a pénzcsapot, amit Berlin az inflációs veszélyre hivatkozva hárított el eddig.