A koronatanút hívogatta a romagyilkosságok elsőrendű vádlottja

Vágólapra másolva!
Meg nem engedett kapcsolatot tartott fenn az eljárás alatt a romák elleni támadások elsőrendű vádlottja a büntetőügy koronatanújának számító F. Ny. Évával - derült ki a Pest Megyei Bíróságon zajló per szerdai tárgyalásán.
Vágólapra másolva!

Az elsőrendű vádlott K. Árpád volt barátnőjét, a négy vádlott egykori munkáltatóját a bíróság a tárgyaláson arról kérdezte, tartott-e kapcsolatot K. Árpáddal a férfi elfogása után, vagy a vádlott érdekeltségi köréből valakivel, valamint juttatott-e neki anyagi támogatást.

F. Ny. Éva először azt mondta, nem tart kapcsolatot Kiss Árpáddal, a vádlott édesanyjával szokott telefonon beszélni, viszont többször küldött anyagi támogatást a vádlottnak. A tanú ugyanakkor közölte azt is, hogy korábban valakitől érkezett a telefonjára egy üzenet, amelyben aláírásként K. Árpád neve szerepelt. Ebben az állt - mint elmondta -, hogy a vádlottnak sikerült telefont szerezni, és majd keresni fogja.

F. Ny. Éva később már elmondta, hogy K. Árpád hetente többször is hívta korábban, szombatonként vagy vasárnaponként. "Vallomásomban konkrétan nem befolyásolt, csak az érzelmeimben" - tette hozzá a koronatanú. Arra a bírói kérdésre, hogy miért beszélt az elsőrendű vádlottal, azt válaszolta: azért, mert szeretné, ha kiderülne K. Árpádról, hogy nem ölt embert.

A tárgyaláson elhangzott, hogy a nyomozóhatósági jelentés szerint az előzetes letartóztatásban lévő K. Árpád nem megengedett módon és személlyel tart fenn kapcsolatot. K. Árpád azt mondta, sem ő, sem az édesanyja, sem az ügyvédje nem kísérelte meg befolyásolni a tanút. A vádlott úgy fogalmazott: "az emberi kapcsolatot nem vághatja szét ez az eljárás". K. Árpád és F. Ny. Éva egybehangzóan azt állította, hogy a telefonbeszélgetések alkalmával az ügyről nem beszéltek, csak a személyes élményeikről.

Az elsőrendű vádlott védője közölte a bírósággal, hogy szokott beszélni F. Ny. Évával, de őt semmilyen módon nem befolyásolta, hogy milyen vallomást tegyen, érdemi információt nem szolgáltatott neki.

A vádirat szerint K. Árpád 2008. június 2-ára virradóra 260 méter távolságról kétszer rálőtt a debreceni menekülttábor második emeleti szobájának egyik világos ablakára. A helyiségben egy szerb-montenegrói állampolgárságú, menekültként Magyarországon tartózkodó roma házaspár lakott, de nem sérültek meg. A per pénteken folytatódik.