Ki voltak tömve pénzzel az adónyomozók elől menekülő cégvezetők

Adócsalás, Tatabánya , lefoglalt iratok, adathordozók
Vágólapra másolva!
A házkutatást tartó adónyomozó elől is megpróbált elszaladni az a cégvezető, aki a feltételezés szerint magánrepülőn akart elszökni az őt milliárdos adócsalás miatt kereső hatóságok elől. Egy másik gyanúsított a kórházi kezelését megszakítva éppen a ruháit pakolta bőröndbe, amikor elfogták, egy harmadik pedig egy táskányi euróval akart távozni. A tatabányai bejegyzésű céghálózat számos trükkel próbálta éveken keresztül megúszni az adófizetést.
Vágólapra másolva!

Nyolc biztonsági és három munkaerő-kölcsönző cég, valamint egy könyvelőiroda körül alakult ki az a bűnszervezet, amelyet két akcióban leplezett le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) több tucat pénzügyőre és pénzügyi nyomozója. A szervezet a gyanú szerint legalább 1,2 milliárd forint adót csalt el 2007 óta. A tatabányai bejegyzésű cégek ügyében összesen 21 embert vettek őrizetbe, közülük heten már előzetes letartóztatásban vannak - közölte az [origo]-val a NAV bűnügyi sajtóirodája.

Az ügyben hivatalosan szeptember 20-án indult a nyomozás adócsalás gyanúja miatt, de előtte már hosszas "operatív előkészítést" végeztek a pénzügyi nyomozók, akik ennek során jöttek rá, hogy feltehetően egy jól szervezett bűncselekmény-sorozatról van szó. Két lépcsőben indítottak akciót: először a nyolc őrző-védő cégre terjesztették ki a nyomozást.

Ekkor letartóztatták a biztonsági cégek két ügyvezetőjét, házkutatást tartottak 13 helyszínen, és hatalmas mennyiségű dokumentumot foglaltak le. A második, novemberi akcióban az ügyletekhez kapcsolódó három munkaerő-kölcsönző céget is leleplezték, és elfogták a bűnszervezet ismert tagjait - közölte a NAV, amely szerint rengeteg tárgyi bizonyíték és számos vallomás van a kezükben. (Összesen 23 köbméter iratot foglaltak le, amelyek egy egész szobát megtöltenek, erről itt olvashat bővebben.) Az [origo] a NAV segítségével próbálta rekonstruálni a történteket és a gyanúsítás alapját.

Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal
A NAV által lefoglalt iratok

Hárman próbáltak szökni

A pénzügyi nyomozók novemberi akciója elől hárman is megpróbáltak elszökni, de mindannyiukat elcsípték. Az egyik stróman ügyvezető például éppen kórházi kezelés alatt állt, de amikor - feltehetően - megtudta, hogy a hatóság érte jöhet, a saját felelősségére elhagyta a kórházat. Amikor a nyomozók az otthonába értek, éppen nagy rakás ruhát dobált bőröndökbe. Egy másik feltételezett stróman ügyvezetőt akkor fogtak el, amikor éppen a kocsijába hordott ki a cége irodájából mindenféle könyvelési anyagokat. Volt nála egy táska pénz - összesen százezer euró -, és amikor megmotozták, további 690 ezer forintot találtak nála.

A harmadik ember, aki szökni próbált, a bűnszervezet feltételezett vezetője volt. Őt őrizetbe vették és elvitték "egy helyszínre", ahol házkutatást tartottak, és lefoglalták "a bűnszervezet szervergépét, valamint több millió forint készpénzt és egyéb tárgyi bizonyítási eszközöket". Miközben mindez folyt, a férfi egyszer csak "gondolt egyet, és a harmadik emeletről elkezdett lefelé rohanni, és a kollégáknak már csak az épület előtt sikerült elfogniuk". A NAV szerint ha sikerült volna elmenekülnie, akkor feltehetően a magánrepülőgépével hagyta volna el az országot.

A szökés előtt a férfinak ráadásul - feltehetően a hatóság orra előtt - sikerült pénzt is magához vennie. A ruházatát ugyanis előzőleg átvizsgálták, tehát nem volt nála pénz, amikor a házkutatás elkezdődött, amikor azonban a szökési kísérlet után újra megmotozták, találtak nála 680 ezer forintot. A házkutatás közben egy rejtekhelyről vehette magához a bankókat a nyomozók szerint.

Könyvvizsgáló a szerelőműhelyből

A Kemma.hu Komárom-Esztergom megyei lap szerint a Tatabánya főútján, a Győri úton álló Gerecse-házba volt bejelentve az a könyvelőiroda, amely körül az ügy szerveződik, de ide van bejelentve több mint tucatnyi másik cég is. A könyvvizsgáló cég 1994-ben alakult, a jegyzett tőkéje 3 millió forint. A cég ellen 2002 óta összesen hétszer indult végrehajtási eljárás, amelyet hol a Tatabányai Városi Bíróság, hol az APEH megyei hátralékkezelési osztálya kezdeményezett. A könyvelőcég nettó árbevétele az Opten.hu céginformációs rendszer adatai szerint az elmúlt három évben 25-30 millió forint között mozgott.

A Győri úti címre összesen 65 cég van bejegyezve, köztük több biztonsági cég is, amelyeknek a neve is azonos, azzal a különbséggel, hogy a név után egymást követő számokat biggyesztettek. A tagok, illetve az ügyvezetők között többször felbukkan két tardosi személy - feltehetően apa és fia. A címre bejelentett vállalkozások között van olyan is, amely 2008-ig motorkerékpár-javítással foglalkozott, amikor az ügyvezetője az egyik tardosi férfi lett. Ekkor a székhely a Győri útra helyeződött át, a főtevékenység pedig a motorszerelésről számviteli, könyvvizsgálói, adószakértői tevékenységre változott.

Adóminimalizáló trükkök

A gyanú szerint a bűnszervezetet két férfi (egy apa és fia) működtette - ma mindketten előzetes letartóztatásban vannak. Az ügy középpontjában egy könyvelőiroda áll, amely könyveléssel, bérszámfejtéssel és más munkaügyi feladatok rendezésével foglalkozó embereket alkalmazott, névleg alvállalkozóként.

Az érintett biztonsági és munkaerő-kölcsönző cégek "a bűnszervezet irányítóinak a működési körébe tartozó alvállalkozó cégek" voltak, és vezetőik strómanok a NAV szerint. Bár nekik tényleges irányítási, döntési jogkörük nem volt, a hatóság szerint "tudomással bírtak a bűnszervezet működéséről, ők is tagjai, tevékeny közreműködői voltak annak".

A gyanúsítottak úgy csalták el az adót, hogy az egyébként valós, nagy összegű és rendben teljesített megbízásokért járó fizetség után fizetendő adót többféle trükkel csökkentették. Több lépcsőben alvállalkozóknak adták tovább a munkát, legalábbis papíron. "A megrendelések utáni jelentős bevételek áfatartalmát a jelek szerint alvállalkozói költségszámlák kifizetett áfájával ellensúlyozták, mivel úgynevezett adóminimalizáló bevallásokat nyújtottak be" - közölte a NAV az [origo]-val.

A gyanú szerint tehát nem azért bíztak meg alvállalkozókat, mert nem tudták volna maguk elvégezni a munkát - hiszen a NAV szerint elég alkalmazottjuk volt erre -, hanem azért, hogy a költségek növelésével az áfát csökkenteni tudják. Az eddigi információk szerint nem is vonták be a tényleges munkavégzésbe az alvállalkozókat, csak papíron tették ezt meg, az adófizetési kötelezettség csökkentése érdekében.

Többféle trükköt alkalmaztak a könyvelőirodánál, hogy eltitkolják a csalásokat: eltüntettek például könyvelési iratokat, bizonylatokat, az adóhatósággal azt közölték, hogy valamilyen akadály merült fel, azért nem fizetnek, nem vallottak be minden bevételt, és akadályozták a hatósági ellenőrzéseket az ügyvezetők váltogatásával. A könyvelőiroda régóta működött, a NAV jelenleg a 2007 óta kifejtett tevékenységét vizsgálja. Ez azonban változhat, ha "korábbi elkövetésre utaló adatok is felmerülnek". Még nincs vége a nyomozásnak, és "a lefoglalt iratanyag kiértékelésének eredményeképpen nem kizárt az elkövetői kör bővülése sem".

Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal
31 millió forintot érő eurót is lefoglaltak az iratok mellett

Az ügyben a NAV összesen 316 millió forint értékben foglalt le pénzt és értékeket, például kocsikat, ingatlanokat, ékszereket, valamint bankszámlákon lévő pénzt, illetve 31 millió forintnak megfelelő eurót és több százezer forintot készpénzben, utóbbiakat a gyanúsítottak tartották maguknál.