Pokorni: Csak 2013-ban venné át az állam az iskolákat

Vágólapra másolva!
Az eredeti elképzelésekhez képest egy év csúszással, 2013-ban venné át az állam a helyi önkormányzati iskolák fenntartását - mondta Pokorni Zoltán egy csütörtöki konferencián.
Vágólapra másolva!

A 2012-2013-as tanévet még a helyhatóságok indítanák el, vagyis csak 2013 januárjától venné át az állam a tervek szerint a helyi önkormányzati iskolák fenntartását is - mondta Pokorni Zoltán, az Országgyűlés oktatási bizottságának fideszes elnöke csütörtökön Budapesten.

A politikus a Felvételi Információs Szolgálat VIII. országos oktatási konferenciáján tartott előadásában felidézte, hogy a megyei fenntartású intézményeket a megyei kormányhivatalok az elképzelések szerint már 2012. január 1-jétől átveszik. Közölte azt is: nem ért egyet azzal, hogy a nagy önkormányzatok nem vehetik vissza iskoláikat az államosítás után, de a törvényjavaslatban jelenleg nem szerepel ez a lehetőség.

Pokorni Zoltán elismerte, hogy "a kis önkormányzatok valóban vergődnek" az iskolafenntartással, sokuknak oktatási szakértőik sincsenek. Véleménye szerint azonban a nagy önkormányzatok képesek lennének ellátni az oktatási intézmények fenntartását, esetükben az államosítás indokolatlan.

Az [origo] úgy tudja, hogy rászólt a közoktatási törvényt fontos pontokon módosítani akaró fideszes politikusokra a kormánypártok keddi frakcióülésén Orbán Viktor. Az [origo] forrásai szerint a miniszterelnök világossá tette, hogy hiába kötnek majd szerződést az önkormányzatok egy-egy iskola működtetésére, ebben az esetben is csupán üzemeltetői lehetnek az intézménynek, a fenntartó az állam marad. Orbán az ülésen az államosításról állítólag azt mondta, hogy az elmúlt hónapokban "megerősödött abban, hogy amit a kormány eltervezett, azt végig kell csinálni".

Pokorni Zoltán a csütörtöki konferencián arról is beszélt, hogy az állam részben fenn akarja tartani a felsőoktatásban az államilag finanszírozott hallgatói státuszt, ennek érdekében állami ösztöndíjat hoz létre. A tervek szerint 30 ezren teljes, 15 ezren pedig részösztöndíjat (ez a teljes ösztöndíj felét teszi ki) kapnak, ezen kívül csak önköltséges képzés lesz.

A politikus szerint ha a felsőoktatásba való bejutás követelményévé teszik a nyelvvizsgát, akkor a hátrányos helyzetűek még kevesebb eséllyel pályáznak a továbbtanulásra. Szerinte a nyelvi érettségi vizsga magasabb szintű teljesítését lehetne a felvételik kritériumául szabni.