Este nyolc után csak szülői felügyelettel lehetnének az utcán a 14 éven aluliak

Vágólapra másolva!
Kötelező szülői felügyeletet írna elő az este nyolc óra után az utcán tartózkodó kiskorúak mellé egy fideszes képviselő a családok védelméről szóló törvény tervezetéhez benyújtott módosító javaslatában. A politikus szerint "a gyermekeket a család kötelékén kívül számtalan veszély fenyegeti" és a "a közterületen felügyelet nélkül eltöltött időben számos gyermek válik bűncselekmény áldozatává vagy elkövetőjévé". 
Vágólapra másolva!

Új elemmel bővítené ki a családjogi törvény tervezetének szülői kötelességekről szóló fejezetét a fideszes Kőszegi Zoltán. A képviselő pénteken benyújtott módosító indítványa értelmében a szülő este nyolc óra után köteles lenne gondoskodni kiskorú gyermeke közterületen történő felügyeletéről. A gyakorlatban mindez azt jelentheti például, hogy még egy 14. évéhez közeledő kamaszt is haza kellene kísérnie a szülőnek az edzésről, buliból vagy különóráról, ha az nyolc óra után ér véget, vagy más nagykorú felügyeletére kellene bíznia.

A képviselő azzal indokolja javaslatát, hogy "a gyermekeket a család kötelékén kívül számtalan veszély fenyegeti", illetve hogy "a közterületen felügyelet nélkül eltöltött időben számos gyermek válik bűncselekmény áldozatává vagy elkövetőjévé".

A törvénytervezet - ahogy arról az [origo] korábban beszámolt - eredetileg a gyermekek emberi méltóságának tiszteletben tartását, a gyermekkel való együttműködést, illetve a gyermek korának és fejlettségének megfelelő tájékoztatását írja elő a szülő kötelességeként, illetve azt, hogy a gyermek jogainak gyakorlásához iránymutatást, tanácsot és segítséget adjon, azok érvényesítése érdekében a szükséges intézkedéseket megtegye, és együttműködjön a gyermek ellátásában közreműködő személyekkel, szervekkel, illetve hatóságokkal.

Kőszegi Zoltán az MTI kérdésére azt mondta, javaslatának célja nem feltétlenül a szankcionálás. Városában, Dabason elmondása szerint "rávezető módon próbálnak segíteni", és havonta egyszer megszervezik a fiatalok éjszakáját, amikor a sportcsarnokban biztosítanak kulturális és sportprogramokat a gyermekeknek. A belépő gyermekeket regisztrálják, és a programról úgy mehet el, ha a szülő eljön érte, illetve nyilatkozik arról, hogy ki jön érte.

A családjogi törvény tervezetéhez más kormánypárti képviselők is benyújtottak módosító javaslatokat. A KDNP-s Spaller Endre például azt kezdeményezi, hogy az évi rendes szabadság kiadásánál a munkaadók törekedjenek arra, hogy a szülőknek kiadott szabadság egy része azonos időpontra essen.

Egy másik javaslatában Spaller lehetővé tenné, hogy a gyermekek után járó családi adókedvezményt a szülők már a magzat 91. napos korától - vagyis az anya terhességének 3 hónapjától igénybe vehessék. A képviselő a magzati élet védelmével indokolja a módosítást.