Adóemelésből mentenék meg a BKV-t fideszes képviselők

Vágólapra másolva!
Az iparűzési adó megemeléséből pótolnák a BKV támogatását Rogán Antal és több más fővárosi fideszes képviselő. A parlamentnek benyújtott törvényjavaslatuk szerint az adóemelést csak a BKV-ra lehetne fordítani, a cégek pedig levonhatnák a helyi bérletek árát az adóból.
Vágólapra másolva!

A helyi közösségi közlekedés "színvonalának fenntartása, emelése érdekében" nyújtottak be több törvényhez módosító javaslatot pénteken a parlamentnek fideszes képviselők. Rogán Antal, Bagdy Gábor, György István, Németh Zoltán és a hozzájuk csatlakozó Láng Zsolt arra tett javaslatot, hogy a jövőben a jelenleg maximum 2%-os iparűzési adót a fővárosban fél százalékkal megemelhessék.

A javaslat szerint a törvény azt is előírná, hogy amennyiben a főváros 2 százalék fölötti iparűzési adót állapít meg, a 2 százalék fölötti részt csak a helyi közösségi közlekedés, azaz a BKV finanszírozására lehet fordítani.

Az adófizető cégek annyi engedményt kapnának, hogy az iparűzési adójukból levonhatnák az általuk megvásárolt BKV-bérletek árát. Ha az országgyűlés elfogadja a javaslatot, akkor az új szabályok február elején lépnek majd életbe.

A finanszírozási nehézségekkel és közel százmilliárd forintos adósságállománnyal küzdő BKV az elmúlt évben többször is kormányzati gyorssegélyre szorult, legutóbb november végén kapott ötmilliárd forintos kiegészítést az államtól Orbán Viktor és Tarlós István megegyezése nyomán. A főpolgármester szerint ha nem találnak új forrásokat a BKV finanszírozására, akkor a cég már januárban csődbe mehet. Tarlós a közlekedési adó és a dugódíj bevezetéséből teremetene pénzt a BKV-nak. Azt korábban már bejelentették, hogy jövőre nem emelik a jegyárakat, ami a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület szerint jövőre újabb három milliárd forintos kiesést jelenthet a közlekedési cégnek.