Orbán: Jövő héttől tárgyalnia kell a parlamentnek a brüsszeli döntésről

Vágólapra másolva!
A kormánynak a parlament felhatalmazására van szüksége, ezért a jövő héttől már tárgyalnia kell az országgyűlésnek a brüsszeli döntésről - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az m1 televíziónak adott, vasárnap 18 óra 55 perckor adásba kerülő nyilatkozatában.
Vágólapra másolva!

A kormányfő szerint amíg az országgyűlés nem dönti el, hogy Magyarország részt vesz-e egy olyan megállapodásban, amelyről pénteken született döntés Brüsszelben, addig a kormány nem mondhat sem igent, sem nemet az egyezményre. "Ezért van szükség arra, hogy a jövő héttől kezdődően a magyar parlament érdemben foglalkozzon ezekkel a kérdésekkel" - jelentette ki Orbán.

"Olyan megállapodás született az euróval fizető országok között, amely a nemzeti szuverenitást, a nép választott képviselőinek, vagyis a parlamenti képviselőknek a jogkörét jelentősen korlátozza. És én nem akarok és nem is mondhatok le Magyarország szuverenitásáról anélkül, hogy a magyar parlament erre ne adna felhatalmazást" - mondta Orbán Viktor.

Az EU-tagországok állam- és kormányfőinek péntek délután befejeződött, csaknem húszórás brüsszeli találkozóján arról született döntés, hogy új kormányközi szerződést készít az euróövezet 17 országa a költségvetési fegyelem szigorításának érdekében. Ebben Nagy-Britannia kivételével a zónán kívüli európai uniós tagállamok is készek részt venni, ha nemzeti törvényhozásuk felhatalmazza őket erre.

"Magyarország meg fog állni a lábán"

A miniszterelnök azt is mondta, hogy a kormánynak az euróválság mellett kell megküzdenie a gazdaság örökölt hibáival. A kormányfő szerint amikor kabinetje hivatalba lépett, Magyarország a csőd szélén tántorgott, de úgy tűnt, hogy az eurózóna országai erősek, és így "napsütésben" lehet végrehajtani a kormány által tervezett változtatásokat. "A különbség az az, hogy nem napsütésben kell végrehajtanunk az előző időszak hibáinak kijavítását, hanem kell esernyő, és úgy látom, kell viharkabát is" - mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy ma sok vita és konfliktus van Magyarországon, de ez velejárója a nagy átalakításoknak. Hozzátette: 2013 az elrugaszkodás, az emelkedés éve lesz. "Teljes nyugalommal mondhatom azt Magyarország polgárainak, hogy nincs mitől tartaniuk. Magyarország meg fog állni a lábán, és el fogjuk érni a kitűzött céljainkat."