Belpolitikai megnyilatkozás volt Orbán brüsszeli döntése Chikán Attila szerint

Vágólapra másolva!
A belpolitikának szólt Orbán Viktor miniszterelnök brüsszeli döntése, hogy nem csatlakozott azonnal az eurózóna megerősítését célzó alapszerződés-módosítás támogatóihoz - mondta a Népszabadságnak adott interjúban Chikán Attila volt gazdasági miniszter, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora, aki több ponton is bírálta a kormány gazdaságpolitikáját.
Vágólapra másolva!

Sokkal inkább vágyak, mint tervek szerepelnek a kormány növekedési tervében - mondta a Népszabadságnak adott interjújában Chikán Attila volt gazdasági miniszter, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora. Szerinte a Nemzetgazdasági Minisztérium terve leíró anyag, amely nem ad stratégiai eligazítást, üdvözli azonban, hogy a dokumentumban egyáltalán megjelent a reálgazdaság.

A volt gazdasági miniszter, akit az első Orbán-kormány idején Matolcsy György váltott ezen a poszton, több ponton is bírálta az interjúban a kormány gazdaságpolitikáját. Meglepőnek nevezte, hogy a kormányzat a hivatalba lépésekor nem állt elő komolyabb gazdasági tervekkel, és problémát látott abban is, hogy az államigazgatásban túl nagy szervezeti és személyzeti változtatásokat hajtottak végre, ami szerinte ellentmond a szakmaiságnak. Szerinte nincs igazi központi erő, amely képes lenne irányítani a gazdaságot, mivel a két csúcsminisztérium között elvesznek a hatáskörök.

Chikán Attila problémának nevezte azt is, hogy az iparosítás mellett az államosítás is fontos szerepet kap a gazdaságpolitikában, és piaci folyamatokkal szemben túl nagy szerepet tulajdonítanak az államnak. Szerinte "butaság" azt gondolni, hogy a spekulánsok a tőzsdén és a pénzpiacokon a magyar forintot vagy a hazai cégek részvényeit valami magyarellenes motivációval támadják, ugyanakkor - mint bármely más ország esetén - gondolkodás nélkül kihasználják, ha támadási felületet adunk - tette hozzá a volt gazdasági miniszter.

A kormánynak be kell látnia, hogy nem független a körülötte zajló világtól - mondta a Népszabadságnak Chikán Attila. A volt gazdasági miniszter szerint Orbán Viktor óvatos megnyilvánulása Brüsszelben az eurózóna helyreállításához szükséges szerződéssel kapcsolatban főként belpolitikai megfontolásoknak szólt. "Ha ennyi időn át hangsúlyoztuk, hogy nem vagyunk rászorulva a külvilágra, teljesen nyilvánvaló, hogy lépésenként kell stratégiát váltani. De kell, határozottan és hangsúlyosan" - mondta az interjúban Chikán Attila.