"Most úgy tűnik, csinos vagy" - Schmitt Pál osztályfőnöki órája

2011.12.15. 11:52

Sportolni kell, hogy jó legyen az illatunk, és nem szabad megelégedni a közepes eredménnyel. Többek közt ezekkel a jó tanácsokkal látta el Schmitt Pál az egyik budapesti gimnázium diákjait, akiknek azt is elárulta, hogy szerdán egy egész órát tárogatózott, mert pénteken órája lesz.

"A diákok hol vannak? Nem jönnek?" - kérdezte viccelődve a Köztársasági Elnöki Hivatal egyik munkatársa csütörtök délelőtt a budapesti Szent István Gimnázium üres dísztermében, ahová Schmitt Pál államfőt várták egy különleges osztályfőnöki órára. Végszóra elkezdtek bevonulni a 12. és 13. osztályos tanulók, és szépen rendezett sorokban elfoglalták a helyüket, ahol mindenkit az alaptörvény egy-egy zsebkiadása várt.

"Szerintem tök izgalmas, csak túl sokan vannak" - mondta az [origo]-nak a hátsó sorban egy lány, aki egyáltalán nem bánta, hogy az államfői látogatás miatt elmaradt a fizika- és az olaszóra, de jobb szerette volna, ha kisebb csoportokban találkoznak Schmittel. "A megtiszteltetés nagyon nagy" - mondta meghatottan az igazgató is - "az elmúlt egy évszázadunkban nálunk államfő még nem járt".

"Három dolgot tűztem ki magam elé köztársasági elnökként" - mondta Schmitt, aki a szép magyar nyelv ápolását, a tanulás fontosságát és a sportot, az egészséges életmódot ajánlotta a diákok figyelmébe. "Nem engedhetjük meg, hogy ne szépen beszéljünk magyarul" - mondta az államfő, aki szerint a nyelvet lerontják azok a "kis szerkezetek" amelyeken a fiatalok egyszerre négy emberrel csetelnek. Miközben a köztársasági elnök erről beszélt, a hátsó sorban az egyik lány épp az alaptörvény takarásában lapozgatott valamit az okostelefonján.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
További képekért kattintson!

"Én nem szeretnék közepes lenni" - biztatta tanulásra a fiatalokat Schmitt, aki legalább hatszor elismételte az olimpiai jelmondatot: "citius, altius, fortius", vagyis gyorsabban, magasabbra, erősebben. Az államfő személyes példát is említett: mivel pénteken órája lesz, szerdán egy egész órát tárogatózott. "Holnap már állva kell játszani" - mondta Schmitt, ki a tárogatózás előtt még egy fél órát sportolt is, mert "fittséget és önbizalmat sugárzó elnök" szeretne lenni.

"Nem lesznek sokan bajnokok, de örömet lelhetnek a sportban" - ajánlotta a mindennapos testedzést a diákoknak az államfő, ki szerint az iskolai testnevelés-órán túl naponta legalább két órát sportolni kellene, "hogy higiénikus legyen a benyomás rólam, hogy jó legyen az illatom".

Fotó: Hajdú D. András [origo]
További képekért kattintson!

A sportról, a tanulmányi eredményekről és nyelvtudásról kérdezte Schmitt azt a három diákot is, akiket kiszólított maga mellé. A beszélgetésekben az államfő megmutatta, hogy valóban maximalista: megdicsérte ugyan a 131 kilóról 94-re lefogyott fiatalembert, de gyorsan megjegyezte: a súlyt tartani is kell, és "belülről izmokkal megölteni". "Van kockás hasad?" - kérdezte a 13-dikos diáktól.

"Most úgy tűnik, hogy csinos vagy, de ezen dolgozni kell!" - figyelmeztette a köztársasági elnök azt a göndör hajú lányt, aki bevallotta, hogy a táncon kívül semmit nem sportol. A harmadik diák, egy szemüveges fiatalember nagy dicséretet kapott az államfőtől, mikor elmondta, hogy versenyszerűen cselgáncsozott. "A cselgáncsozók sosem panaszkodnak a bírók döntésére" - mondta Schmitt. Nagy nevetést váltott ki, mikor a fiú meghazudtolta: "én panaszkodtam".

Az alig félórás találkozó végén Schmitt az új alaptörvényt ajánlotta a diákok figyelmébe, amelynek bevezetőjéből, a Nemzeti hitvallásból fel is olvasott pár mondatot. Úgy fogalmazott: jó szívvel ajánlja a zsebkiadásban kiosztott alaptörvényt a diákok figyelmébe, mert az biztosítja "a demokráciát, az emberi jogok érvényesülését és a békét" a jövő nemzedékeinek.