Tarlós dühös levélben kéri számon Matolcsyt

Vágólapra másolva!
Visszautasítja a főpolgármester, hogy Matolcsy György mást küldjön maga helyett a BKV helyzetéről szóló megbeszélésre. Tarlós szerdán nyílt levelet írt a nemzetgazdasági miniszternek, amelyben többek között felhívja arra a figyelmet, hogy Matolcsyt fogja terheli a közlekedési vállalat megoldatlan problémái miatti felelősség.
Vágólapra másolva!

Tarlós István főpolgármester szerdán nyílt levélben reagált arra, hogy a nemzetgazdasági miniszter mást küld maga helyett a BKV helyzetéről szóló tárgyalásra. "Közleményére válaszolva, melyben minisztériuma egyik tisztviselőjét jelöli ki önmaga helyett a BKV pénzügyi helyzetének stabilizálásáról folytatott egyeztetésre, azt visszautasítom. Úgy tűnik, Ön nem veszi komolyan a budapesti tömegközlekedés problémáját és azt sem veszi komolyan, milyen veszélyeket rejthet ez magában az általam támogatott kormányra nézve is. Ön hetekig nem volt elérhető telefonon, pedig folyamatosan megpróbálkoztunk vele. Ön semmilyen előzetes tájékoztatást nem adott arról, hogy még a BKV-nak korábban minden kormány által biztosított normatív támogatást is készül befagyasztani ahhoz képest, hogy a miniszterelnök úr segítséget ígért. Ön még azt a fáradságot sem vette, hogy utólag tájékoztasson erről a döntésről" - írja Tarlós levele.

A főpolgármester azt is Matolcsy szemére veti, hogy az kedden a parlamentben olyan pénzeket is "zároltatott" az országgyűléssel a jövő évi költségvetésben, melyeket a kormány által aláírt támogatási szerződések alapján már ez évben folyósítottak is a fővárosnak, hiszen azok az ez évi költségvetésben szerepeltek. "Ezek után a sajtóval egyidejűleg közli velünk, hogy Önt személyesen nem is érdekli Budapest, hanem döntésre nyilvánvalóan felhatalmazással nem rendelkező munkatársára ruház formális egyeztetéseket. Ilyen egyeztetések a problémát biztosan nem oldják meg. Érdekes, a miniszterelnök úrnak nem derogált egyeztetni Budapesttel, úgy tűnik, Ön mást gondol erről" - fogalmaz a főpolgármester.

Tarlós ezután álláspontjának felülvizsgálatára kéri a nemzetgazdasági minisztert, és azt írja: amennyiben az továbbra sem veszi komolyan a BKV működőképességét és Budapestet, "Önt fogja terhelni a felelősség a következményekért". "Mostani hozzáállásával Ön nem a városvezetést sérti meg, hanem a közel kétmillió budapestit, ami a kormánynak és a miniszterelnök úrnak biztos lehet benne, hogy nem célja."

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerda reggeli közleményében cáfolta, hogy Matolcsy György az elhúzódó parlamenti szavazásra hivatkozva mondta le kedd reggeli találkozóját a főpolgármesterrel. Tarlós István keddi rendkívüli sajtótájékoztatóján azt mondta: aznap reggel találkozott volna Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel a főváros forrásteremtési lehetőségeinek ügyében, de a miniszter fáradtságra hivatkozva lemondta a megbeszélést.