A blokádra hivatkozva vitték be a rendőrök az ellenzéki képviselőket

LMP demonstráció a Parlamentnél, Kaufer Virág
Vágólapra másolva!
Összesen 26 embert állítottak elő a rendőrök, miután feloszlatták a Parlamentnél az LMP által szervezett kormányellenes tüntetést, amelyhez más ellenzéki politikusok is csatlakoztak. A rendőrség közölte, hogy "személyi szabadság megsértésének" gyanúja miatt nyomoznak, ami utalás arra, hogy a tüntetők meg akarták akadályozni, hogy a kormánypárti politikusok bejuthassanak a parlamentbe. A rendőrségre bevitt képviselőket - köztük Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfőt - kiengedték.
Vágólapra másolva!

A Parlamentben és környékén zajló eseményekről szóló élő tudósításért kattintson ide!

Rendőrök vitték el a Parlament elől azokat az LMP-s képviselőket, aki délelőtt odaláncolták magukat a Parlament bejáratához - jelentette az [origo] helyszíni tudósítója. A rendőrök fél tizenkettőkor elvágták a tüntetőket összekötő láncokat, majd felemelték a demonstrálókat, akik nem álltak ellen a rendőrségi intézkedésnek. Lábánál és karjánál fogva rabomobilba tették például Vágó Gábor, Szabó Rebeka és Ertsey Katalin képviselőket a Parlament északi kapujától.

A déli kapunál ezután kezdődött meg az oszlatás, egyesével vezették el az LMP-s képviselőket a rendőrök innen is. Elvitték többek között Kaufer Virágot, Scheiring Gábort és Jávor Benedeket. Az LMP-s képviselők helyére ezután beállt a Demokratikus Koalíció több tagja, köztük Gyurcsány Ferenc volt kormányfő, Vadai Ágnes és Kolber István. A rendőrök odamentek a képviselőkhöz, és őket is elvitték a helyszínről. Gyurcsány Ferencet két rendőr vezette el.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság délután közölte, hogy összesen 26 embert állítottak elő, "akiknek elszámoltatása, és jogállásának tisztázása folyamatban van". Hozzátették, hogy "a demonstráció résztvevői akadályozták a személyek szabad mozgását, és a rendőri felszólításoknak nem tettek eleget, alapos gyanú merült fel arra, hogy megvalósítják a személyi szabadság megsértése bűncselekményét".

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Scheiring Gábor LMP-s képviselő a Gyorskocsi utcában

A Gyorskocsi utcába vitték az őrizetbe vett tüntetőket. Tudósítónk szerint megjelent a helyszínen Schiffer András LMP-frakcióvezető, aki a tüntetés alatt egyedül képviselte a pártot a parlamenti ülésteremben, és újságíróknak azt mondta, ez "rendőrállami fellépés volt", és meg fogják tenni a szükséges lépéseket. 2006-os idézte a "rendőri brutalitás" - tette hozzá a képviselő.

Gyurcsány Ferenc a rendőrségről távozóban azt mondta, hogy panaszt tettek a rendőrségi eljárás ellen. Beszélt arról is, hogy az LMP érdeme volt az akció, és "elismerés jár nekik". "Nem kétséges, hogy az ő kezdeményezésük volt", az pedig "hogy szolidárisak voltunk, természetes" - mondta a korábbi kormányfő, aki szerint "a demokratikus nemzeti ellenállásnak ezek lesznek az építőkövei".

Így láncolták össze magukat az LMP-sek

Tudósítónk szerint a Gyorskocsi utcába megérkezett MSZP-s képviselők egy csoportja is. Egy rendőrfurgonnal érkezte, de tudósítónknak az egyikük elmondta, hogy őket nem állították elő, csak szolidaritásból beültek az LMP-sekhez csatlakozott és őrizetbe vett civil tüntetők mellé. Az MSZP-frakció az MNB-törvény módosító indítványairól szóló szavazásnál vonult ki az ülésteremből.

Leláncolták magukat az LMP-sek

A tüntetés elején, délelőtt fél tíz körül hat-hét LMP-s, köztük Jávor Benedek és Kaufer Virág parlamenti képviselő a Parlament déli bejárata előtt található sorompónál összeláncolta magát. Tudósítónk szerint a rendőrök eleinte a hónaljuknál megragadták a tüntetőket, és megpróbálták őket arrébb vonszolni, de néhány perc után felhagytak ezzel. Az egyik rendőr tudósítónk jelentése szerint azt mondta kollégáinak: "kényszerintézkedést nem tudunk tenni, dokumentáljuk az esetet". 11 órakor azonban a rendőrök elkezdték igazoltatni azokat, akik a déli kapunál ülnek összeláncolva, majd fél tizenkettőkor elkezdték feloszlatni a tüntetést.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Középen Kaufer Virág LMP-s képviselő

Kaufer Virág képviselői igazolványát feltartva korábban arról beszélt, nincs más eszközük, mint hogy elállják a bejáratot, hogy a képviselők ne jussanak be a Parlamentbe. Több tüntető, köztük Szilágyi László képviselő leült az aszfaltra, és összekapaszkodva ültek a földön. Az autók feltorlódtak a Kossuth téren. A demonstrálók folyamatosan azt kiabálták: "demokráciát".

Dulakodás Osztolykán Ágnessel

Hasonló demonstrációt tartott az LMP a parlament északi kapujánál is, és a tüntetők itt is meg tudták akadályozni a kormánypárti képviselők bejutását a Parlamentbe. A tér északi részénél tartott akcióban Karácsony Gergely, Osztolykán Ágnes és Szabó Tímea LMP-s parlamenti képviselők is részt vett.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
MSZP-sek érkeztek a Gyorskocsi utcába - További képekért kattintson a fotóra!

Amikor a rendőrök egy pillanatra megnyitották a lánckordont az északi részen, hogy be tudjanak hajtani a képviselők az autóval a parkolóba, kisebb dulakodás alakult ki, mert Osztolykán Ágnes és egy másik aktivista lezárta a területet, és a rendőrök megpróbálták őket arrébb vonszolni. A helyszínre érkező Gaudi-Nagy Tamás jobbikos képviselő szurkolt a tüntetőknek, és azt mondta: "na, végre ébred a nép".

Megérkezett Gyurcsány is

A tüntetésen más ellenzéki képviselők is megjelentek. Ipkovich György MSZP-s képviselő például forró teát hozott az LMP-s képviselőknek. A tüntetésre érkezett Gyurcsány Ferenc volt kormányfő, aki először egy rendőrtől kérdezett valamit, majd tévéknek nyilatkozott. Az egyik LMP-s azt mondta, amikor meglátta Gyurcsányt: "most oldjátok el magatokat, és futás". Gyurcsány Ferenc és a Demokratikus Koalíció több tagja odament köszönni az LMP-s képviselőknek. Az egyik jelenlévő jobbikos ekkor azt kérdezte: "vízágyú, gumilövedék?". A jobbikos és LMP-s aktivisták azt kiabálták Gyurcsány felé fordulva, hogy "viszlát, Feri".

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Elviszik Gyurcsányt - Több képért kattintson a fotóra!

A demonstráció fennakadást okozott a közlekedésben, egy ideig a villamos sem tudott közlekedni. A rendőrök azonban felszabadították az utat erőszak alkalmazása nélkül. Kilenc órakor kezdtek gyülekezni az emberek a Kossuth téren az LMP által meghirdetett tüntetésen. A tüntetők kormánypárti képviselők fényképeit tartják a kezükben, rajta azzal a felirattal, hogy "Ugye nem árulod el a demokráciát?". A tüntetésen tudósítónk jelentése szerint nagyjából százan vettek részt.

Tüntetők nyilatkoznak a céljaikról

A parlamentnek pénteken húsz törvényjavaslatról, illetve az azokhoz benyújtott módosító indítványokról kell döntenie (részletek ebben a cikkünkben). Pénteken fogadja el várhatóan a parlament többek között az új választási törvényt, amelynek alapján 199 főre csökken az Országgyűlés létszáma. Az ellenzéki pártok által élesen bírált törvényjavaslat szerint a 199 képviselőből 106-ot egyéni körzetben, egyfordulós választáson kell megválasztani, megszűnik a területi lista, és az egyéniben győztes képviselők után is kap pártjuk töredékszavazatokat az országos, kompenzációs listára. Összességében a rendszer a győztest erősíti, amely akár a szavazatok egyharmadával is megszerezheti a parlamenti mandátumok többségét.

Az egyéni választókerületek kialakítása során ráadásul a Fidesz szakemberei éltek az úgynevezett gerrymandering lehetőségével, vagyis a saját érdekeik mentén alakították a körzethatárokat. Az MSZP számára egyértelmű veszteség például, hogy a két XIII. kerületi választókerületből - az egyedüli helyeken, ahol 2010-ben is győzni tudtak a szocialisták - a törvényjavaslat egy körzetet csinál, ráadásul összevonták a szintén szocialista felségterületnek számító csepeli választókerületeket is (a budapesti körzetekről itt, a vidéki nagyvárosokról itt olvashat).