Abszurdnak tartja az LMP-sek elleni eljárást a Helsinki Bizottság

Vágólapra másolva!
A Magyar Helsinki Bizottság nevű jogvédő szervezet vitatja annak a rendőrségi eljárásnak a jogosságát, amelyben előállítottak több ellenzéki képviselőt a rendőrök. A rendőrség személyi szabadság megsértése miatt vizsgálódik, a szervezet szerint azonban nyilvánvaló, hogy nem korlátoztak senkit a személyi szabadságában a Parlamentnél magukat összeláncoló LMP-s tüntetők.
Vágólapra másolva!

"Teljesen abszurd, hogy személyi szabadság megsértésének bűncselekményéről beszél a rendőrség" - mondta az [origo]-nak Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság elnöke az LMP-sek tüntetésén történt rendőrségi eljárásról. A Lehet Más a Politika tüntetői, köztük több LMP-s képviselő délelőtt odaláncolta magát a Parlament bejáratához. A rendőrök feloszlatták a tüntetést, és elvezették a demonstrálókat a helyszínről. Az előállítottak között volt Gyurcsány Ferenc volt kormányfő is.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság délután közölte, hogy összesen 26 embert állítottak elő, "akiknek elszámoltatása és jogállásának tisztázása folyamatban van". Hozzátették, hogy "a demonstráció résztvevői akadályozták a személyek szabad mozgását, és a rendőri felszólításoknak nem tettek eleget, alapos gyanú merült fel arra, hogy megvalósítják a személyi szabadság megsértése bűncselekményét".

A Helsinki Bizottság szerint "ellentmond a józan észnek, hogy személyi szabadság megsértése miatt eljárást indítottak az LMP-s tiltakozók ellen". Kádár András Kristóf azt mondta, hogy a helyváltoztatási szabadságától a tüntetők senkit nem fosztottak meg, és gyalogosan bárki bejuthatott az Országházba. A Helsinki Bizottság jogi segítséget nyújt a Gyorskocsi utcai rendőrségi fogdán előállított tiltakozó aktivistáknak.

Tudósítónk szerint csak az autóval érkező képviselőket akadályozhatta a tüntetés, a gyalogosan érkező képviselők és parlamenti dolgozók be tudtak jutni az épületbe.

A büntető törvénykönyv szerint a személyi szabadság megsértését három évig terjedő szabadságvesztéssel lehet büntetni. Az követi el, "aki mást személyi szabadságától megfoszt". A Helsinki Bizottság szerint akkor követi el valaki ezt a bűncselekményt általában, ha lefog, megkötöz, bezár valakit. "Mutassák meg, hogy kinek a szabadságát sértették meg a tüntetők. Mindenki, aki akart, bent ült és szavazhatott a parlamentben" - mondta Kádár András Kristóf, aki szerint "nem merülhet fel, hogy a tüntetők akárkit megfosztottak volna a szabad helyváltoztatás jogától". Kádár András Kristóf hozzátette, hogy a parlamenti képviselők a törvény szerint bűncselekmény gyanújánál nem mondhatnak le a mentelmi jogukról, a hatóságnak azt az országgyűléstől kell kikérnie.

A Helsinki Bizottság szerint ugyanakkor a Fidesz 2007-es kordonbontásáról hozott ítélet alapján az is kérdéses, hogy a szabálysértést elkövették-e a tüntetők. A Helsinki Bizottság ezért felszólítja a rendőrséget és az ügyészséget, hogy vizsgálja felül a tüntetők cselekményének "abszurd minősítését" és szüntesse meg a büntetőeljárást.