Népszabadság: Clinton bíráló levelet küldött Orbánnak

Vágólapra másolva!
December 23-án terjedelmes levelet küldött az Egyesült Államok külügyminisztere, Hillary Clinton Orbán Viktornak - írta a Nol.hu washingtoni diplomáciai forrásokra hivatkozva. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője megerősítette, hogy Orbán levelet kapott Clintontól. Az [origo]-nak egy washingtoni forrás azt mondta: "kemény hangvételű" levélről van szó.
Vágólapra másolva!

A lap szerint a levél tartalmáról csak annyit tudni, hogy az amerikai diplomácia vezetője a magyar demokratikus intézményrendszer leépítésével kapcsolatban fejti ki véleményét.

"Több alkalommal is jeleztük aggodalmunkat, hogy az alkotmány nagyszabású reformjában is megőrződjék az egyéni szabadságjogok, illetve a fékek és ellensúlyok rendszere, és a változtatásokat átláthatóan, a szükséges viták nyomán hajtsák végre" - idézi a cikk az egyik meg nem nevezett forrást.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter még karácsony előtt levelet küldött Orbán Viktornak, ebben "alapvetően az általa korábban szóban elmondottakat foglalta írásba" - erősítette meg kedden az MTI-nek Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője. Hozzátette, "a miniszterelnök természetesen a szokásos rendnek megfelelően válaszolni fog a levélre".

Egy - a State Departmenthez közel álló - washingtoni forrás az [origo]-nak azt mondta, "kemény hangvételű" levelet küldött az amerikai külügyminiszter a magyar kormányfőnek. Ahogy a neve elhallgatását kérő forrás fogalmazott: az alkotmánnyal és a jogállamisággal kapcsolatban fejezte ki aggályait Hillary Clinton.

Hillary Clinton júniusban Magyarországon járt a Tom Lantos Intézet megnyitóján, és az akkor tett nyilatkozata szerint Orbán előtt szóba hozta többek között az Európai Unió által is vitatott médiatörvényt és az Alkotmánybíróság jogainak korlátozását. Az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, Eleni Tsakopoulos Kounalakis októberben szóbeli tiltakozó diplomáciai jegyzéket, úgynevezett démarche-t adott át a magyar kormányfőnek, sérelmezve a kormány több intézkedését.

Thomas Melia, az amerikai külügyminisztérium emberi jogokért felelős helyettes államtitkára nemrég az [origo]-nak adott interjújában beszélt az amerikai diplomácia magyar kormányzást érintő kifogásairól.