A kormány bulival, Gyurcsányék tüntetéssel indítják az új évet

Gyurcsány Ferenc volt szocialista miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció elnöke beszél a szervezet egyéves születésnapi rendezvényén
Vágólapra másolva!
Az állami vezetők gálaesten köszöntik az új alaptörvény életbe lépését január 2-án, a Magyar Állami Operaházban. A rendezvénnyel egy időben Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalíció tüntetést szervez az opera elé. A párt alelnöke közölte, bíznak benne, hogy folytatódik a karácsony előtt létrejött ellenzéki együttműködés.
Vágólapra másolva!

Tüntetést szervez az operaház elé a Demokratikus Koalíció január 2-án estére, amikor az épületben az új alaptörvény tiszteletére nem sajtónyilvános gálaestet tart a kormány. Molnár Csaba, a Gyurcsány Ferenc vezette párt ügyvezető alelnöke szerdán közölte: arra kérnek "mindenkit, aki szívében őrzi a köztársaság eszményét, hozzon magával fáklyát, gyertyát vagy mécsest, hogy tiltakozzunk az alaptörvénynek hazudott tákolmány ellen".

Molnár szerint miután felszámolták a demokráciát és a jogállamot, és az ország az államcsőd felé halad, "a bóvlikormány még arra is vetemedik, hogy egypárti, illegitim, demokraták számára elfogadhatatlan alaptörvényüket 13 millió forintból megünneplik az Operaházban". Noha az előadáson Erkel, Liszt, Bartók és Kodály muzsikája csendül fel, "Bartók az efféle kirekesztő politika miatt hagyta el Magyarországot" - írta Molnár az MTI-nek küldött levelében.

Molnár azt írta, bíznak abban, hogy a karácsony előtt létrejött ellenzéki együttműködés folytatódhat (december 23-án LMP-s politikusok torlaszolták el a parlament bejáratát, majd csatlakoztak hozzájuk Gyurcsányék és az MSZP képviselői is), ezért várják a tüntetésre a demokratikus pártokat és civil szervezeteket, valamint az őket támogatókat. "Mutassuk meg, hogy elegünk van, és lesz elég erőnk, hogy az Orbán-rezsim bukása után helyreállítsuk az alkotmányos demokráciát" - írta.

Az alaptörvény életbe lépését köszöntő gálaestet az MTI szerint a Magyar Állami Operaház rendezi. Az eseményre állami vezetőket, közéleti szereplőket, valamint operarajongókat hívtak meg. A rendezvény 13 millió forintos költségét az állam biztosítja.