A jegybanktörvényről és az egyháztörvényről dönt a parlament

Vágólapra másolva!
A képviselők szavaznak a Magyar Nemzeti Bank és a PSZÁF összevonását lehetővé tevő rendelkezésről, meghatározhatják a "kommunista bűncselekmény" fogalmát és az új egyházügyi törvény zárószavazására is sor kerülhet a pénteki, idei utolsó ülésnapon.
Vágólapra másolva!

Idei utolsó ülését tartja pénteken az országgyűlés: az új egyházügyi törvényjavaslat előző héten benyújtott átiratához érkezett módosító javaslatokról dönthetnek a képviselők, az így kialakuló egységes javaslatot pedig a nap végén fogadhatják el. A Lázár János Fidesz-frakcióvezető által benyújtott előterjesztés nem ismert el újabb vallási közösséget, ugyanakkor változtat az egyházként való elismerés szabályain.

Később a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló indítványhoz benyújtott módosító javaslatokról szavaznak a képviselők. Döntés születhet a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ (NIBEK) létrehozásáról is.

A jövő év első napján hatályba lépő új alaptörvényhez kapcsolódó átmeneti rendelkezések elfogadásával elképzelhetővé válhat a jegybank és a PSZÁF összevonása. Orbán Viktor miniszterelnök korábban ezt úgy kommentálta, "nem ördögtől való", de csak egy lehetőséget nyit meg, összevonásról szóló kezdeményezés ugyanis nincs a parlament előtt. Nem rendelkezik erről a szintén elfogadásra váró új jegybanktörvény sem, amelynek ugyanakkor több pontját is kritizálta az Európai Központi Bank (EKB).

Szintén az átmeneti rendelkezések között fogadhatják el annak kimondását, hogy az MSZP a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) jogutódjaként osztozik minden felelősségben, amellyel az állampárt terhelhető. Rögzítenék azt is, hogy eddig elmaradt a kommunista diktatúra vezetőinek felelősségre vonása, ám az alaptörvény 2012. január 1-jei hatálybalépésével "lehetőség nyílik az igazság érvényesítésére". Az erről szóló javaslat lehetőséget ad az előző rendszer vezetőinek biztosított állami juttatások csökkentésére, és arról is rendelkezik, hogy a kommunista hatalom birtokosai közszereplők.

Ugyanebben az előterjesztésben szerepelnek azok a passzusok is, amelyek elfogadása esetén az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke bármely ügy tárgyalására bíróságokat jelölhetne ki, míg a legfőbb ügyész bíróság előtti vádemelésre adhatna utasítást a bíróságok kiegyensúlyozott ügyterhelésének megvalósulásáig.

Az országgyűlés a fentiek mellett dönthet még a házszabály gyorsított törvénykezést egyszerűsítő módosításáról, valamint az emberiesség elleni bűncselekményekre vonatkozó fideszes javaslattal meghatározhatja a "kommunista bűncselekmény" fogalmát, illetve új jogszabályt alkothat a víziközmű-szolgáltatásról is.