Vágólapra másolva!
A költségvetés szűkössége miatt próbálja átütemezni a honvédelmi minisztérium a Gripen-szerződést - írja a pénteki Népszabadság. Hende Csaba miniszter egy írásbeli kérdésre adott válaszában azt mondta: szeretnék elérni, hogy csökkenjen a repülőgépek éves részlete.
Vágólapra másolva!

Tárgyalásokat kezdett a hadiipari üzleteket koordináló Svéd Királyi Védelmi és Biztonsági Export Ügynökséggel (FXM) a Honvédelmi Minisztérium a Gripen-szerződés átütemezésére, ezt maga Hende Csaba miniszter ismerte el egy írásbeli kérdésre adott válaszában - írja a Népszabadság pénteki száma.

A minisztérium vezetőjénél Vadai Ágnes korábbi szocialista honvédelmi államtitkár, a Demokratikus Koalíció képviselője érdeklődött többek között arról, hogy az előzetes hírek alapján mennyivel kívánják csökkenteni a Gripen-lízing jelenlegi éves részleteit, és milyen ütemezésben, illetve hány évvel kívánják meghosszabbítani a gépek eredetileg 2016-ban lejáró lízingszerződését.

Hende Csaba a levélben ismerteti: a tárca valóban tárgyalásokat kezdett az FXM-mel annak érdekében, hogy "a hatályos Gripen-bérleti megállapodásból adódó fizetési kötelezettségek átütemezésre és az éves részletek csökkentésre kerüljenek" - írja a lap. A Népszabadság úgy tudja: a Gripen-szerződés mellett a norvég Kongsberg céggel kötött rádióbeszállítási megállapodást is módosítani kívánják, a részletek azonban ez ügyben sem nyilvánosak.

A Gripenek beszerzési értéke eléri a 340 milliárd forintot, ezt egészíti ki az 58 milliárd forintos pilótaképzési program, amelyet a kanadai kiképzőközponttól rendelt meg a honvédség. A hivatalos kormányzati adatok szerint a Gripen-lízing évi harmincmilliárddal, a kiképzési program évi kétmilliárddal terheli a minisztérium büdzséjét. Ez utóbbi részletek azok, amelyeket a honvédelmi tárca a költségvetés szűkössége miatt most átütemezni próbál - ismerteti a lap.