Cáfolja a Kossuth téri kordonépítést az őrezred

Vágólapra másolva!
Szombat este elterjedt a híre, hogy újra kordon épül a Kossuth téren, a Köztársasági Őrezred szerint azonban ez nem igaz. A hírek egy olyan közleményre alapozva jelentek meg, amelyek egy eddig is hatályban lévő intézkedést hosszabbítottak meg.
Vágólapra másolva!

Több internetes újság is arról számolt be, hogy kordont épít a rendőrség a Parlament köré a Kossuth téren. Ezt egy rendőrségi közleményre hivatkozva írták, amelyben az áll, hogy a rendőrség elrendelte a tér egy meghatározott részén "a lánckordon vonala által határolt terület lezárását".

A Köztársasági Őrezred szóvivője, Gálik Viktória ugyanakkor az [origo]-nak szombaton este azt mondta, hogy nincs szó kordon építéséről. Szerinte csupán annyi történt, hogy meghosszabbították egy eddig is érvényben lévő rendelkezést, amely december 31-én lejárt. A szóvivő kérdésünkre közölte, hogy nem fognak semmit építeni a Kossuth téren az éjszaka folyamán.

A rendőrség honlapján valóban megtalálható egy korábbi intézkedésről szóló közlemény, amelyben szó szerint ugyanaz szerepel, mint abban az intézkedésben, amelyre hivatkozva most elterjedt a kordonépítés híre. Ezt a közleményt november elsejei dátummal adták ki.

A Kossuth téren jelenleg is van egy lánc, amely lényegében a Parlament körüli parkolót veszi körbe. Ezen keresztül csak biztonsági ellenőrzés után engednek be embereket, és a tüntetéseket is azon kívül engedik csak. A 2006 őszi tüntetéseket követően fémkordon került ki a Kossuth térre, ez ellen többek között a mostani kormánypártok is tiltakoztak.