A szabadságjogok magyarországi tiszteletben tartását sürgeti a francia külügy

Vágólapra másolva!
A francia külügyminisztérium csatlakozott az új magyar alkotmány egyes rendelkezései miatt aggódó Európai Bizottsághoz.
Vágólapra másolva!

Az új magyar alkotmány egyes rendelkezéseivel kapcsolatos "aggodalmát" kifejezésre juttató Európai Bizottságot támogatva Franciaország hétfőn hangsúlyozta annak szükségességét, hogy Magyarország tartsa tiszteletben a szabadságjogokra vonatkozó európai jogszabályokat.

"Tiszteletben kell tartani az alapvető szabadságjogokat védelmező uniós jogot, amelyet minden tagállam elfogad" - jelentette ki Bernard Valero, a francia külügyminisztérium szóvivője egy sajtótájékoztatón a magyarországi alkotmányos reformokra vonatkozó kérdésre válaszolva.

"Támogatjuk az Európai Bizottság, a szerződések őrének lépését; az ő feladata, hogy felmérje a magyar alkotmány minapi módosításainak az európai szerződésekkel való összeegyeztethetőségét, és adott esetben javasoljon arra adandó válaszokat" - tette hozzá a szóvivő. Hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság jelezte a magyar kormánynak "az egyes, már elfogadott intézkedéseknek (az európai joggal való) kompatibilitásával kapcsolatos aggodalmát".

A közelmúltban Magyarország figyelmeztető levelet kapott már az Európai Bizottság elnökétől, de aggodalmát fejezte ki a változások miatt az amerikai külügyminiszter is. Sőt a magyar Külügyminisztérium egyik magas rangú vezetője azt is elárulta egy interjúban, hogy a diplomatáknak gyakran kell magyarázkodniuk.