Orbán: Az újraalapítás pillanatában vagyunk

Vágólapra másolva!
Európa lemond a nemzeti kultúrák szellemi energiájáról, ezért gyengélkedik - jelentette ki hétfői beszédében Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint Magyarország most az újraalapítás időszakát éli, az új alkotmány olyan stabil alapot teremt ehhez, ami újra méltó helyére emelheti az országot Európában.
Vágólapra másolva!

Európa soha nem látott kihívásokkal néz szembe, amelyek erő- és jellempróbát is jelentenek - jelentette ki hétfőn este a Magyar Nemzeti Galériában Orbán Viktor miniszterelnök, amikor megnyitotta a Hősök, királyok, szentek című kiállítást. Orbán szerint Európa lemondani látszik a korábbi felemelkedésünk és gazdasági sikereink mögötti legfőbb hajtóerőről: az élet spirituális mélységeiről, a házasság, az utódok nyújtotta boldogságról és a nemzeti kultúránk szellemi energiájáról.

A rendezvénnyel egy időben már gyűlt a tömeg az Operaháznál, az alaptörvény állami ünnepségének helyszínénél, ahol ellenzéki pártok és civil szervezetek kormányellenes tüntetést tartottak. A tüntetésen Orbánt diktátornak nevezték, és az alaptörvény visszavonását követelte a szervezők szerint százezres tömeg (Részletek ebben a cikkben).

Azt mondta, hogy mi hőseinket tartjuk magunk elé pajzsként a cinizmussal szemben. Magyarország szerinte azért tudott fennmaradni, mert mindig voltak olyan emberek, akik a súlyos helyzetekben mindig meghozták a fontos döntéseket, meghozták a kiállás, a hűség és a szabadság sokszor nehéz döntését. Most is egy ilyen pillanatban vagyunk, az újraalapítás pillanatában, amikor megteremtjük az egységet, amit magyar nemzetnek hívunk.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

Orbán szerint a "kétharmados parlamenti forradalom" vezetett az alaptörvényhez, amellyel "gránitszilárdságú alapot" teremtettek. A magyarságot ezeréves történelme során két alapelv vezérelte, segítette: a kereszténység és az állami szuverenitás eszménye, és "ezek az eszmények olyan erősnek bizonyultak, hogy tíz évszázad sem tudta kikezdeni" - jelentette ki.

Részletek Orbán beszédéből

1990-ben elakadtunk félúton, nem jutottunk fel arra a magaslatra, ahonnan magabiztos kézzel berendezhettük volna Magyarországot - mondta Orbán, aki szerint elmaradt a világos és egyértelmű pillanat, amelyben megújíthattuk volna szövetségünket a kereszténységgel és a nemzeti szuverenitás eszméjével. Most azonban az a remény tölti el szívünket, hogy a magyar nemzet az őt megillető helyre kerül, a hozzá méltó magasságba emelkedik, és kiérdemli a tehetsége és szorgalma alapján neki járó elismerést az európai nemzetek közösségében - fogalmazott Orbán.