Schmitt ajándéknak érzi, hogy aláírhatta "a törvények törvényét"

Vágólapra másolva!
A gondviselés ajándékának tekinti Schmitt Pál államfő, hogy aláírhatta az alaptörvényt. Schmitt Pál köztársasági elnök az Operaházban tartott ünnepségen mondott beszédet, és közölte, hogy a törvény széles körű konzultáció eredményeként, a nemzeti és európai hagyományokra támaszkodva született. Schmitt a "a törvények törvényének" nevezte az új alkotmányt.
Vágólapra másolva!

A gálaestre meghívott kolontári vörösiszap-károsultakat köszöntötte beszéde elején Schmitt Pál köztársasági elnök az Operaházban, ahol a kormány és a legfőbb közjogi méltóságok gálaesten ünneplik az alaptörvényt. Az államfő ezután Kossuth Lajost idézte, aki szerint Magyarországnak minden adottsága megvan a boldoguláshoz, csak biztos alap és világos mérce kell. "Amióta a világ világ, amióta közösségben él az ember, a törvény az élet alapja" - mondta Schmitt, aki szerint a jó törvény olyan, mint a jó pásztor.

Az államfő a gondviselés ajándékának tartja, hogy elláthatta kézjegyével a "törvények törvényét". Szerinte sokkal hamarabb kellett volna megszületnie az 1949-es alkotmányt (amelyet ugyanakkor 1989-ben teljesen újraírtak) leváltó új törvénynek, amelyről azt mondta: széles körű konzultáció eredményeként, a nemzeti és európai hagyományokra támaszkodva született. Az új alaptörvény az a "jó föld, amelyre szükségünk volt, amelyből a lelki, szellemi és gazdasági megújulásunk sarjadhat" - mondta.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Így ünnepelték az új alkotmányt a Nemzeti Galériában és az Operaházban (a galériáért kattinrson!)

"Őszintén remélem, hogy ma velünk örülnek honfitársaink, magyarok szerte a világban", és "ők is ünneplik az új alaptörvényt, amely nemzeti összetartozásunknak is becses okmánya" - mondta az államfő, megemlítve ugyanakkor, hogy a haza fontos részei azok is, akik "ezt a közösséget tagadják, és az összefogás, az összetartozás ellen tiltakoznak".

Schmitt idézte az alaptörvény határon túli magyarokról szóló részét. "Ez a sok többes szám első személy mi vagyunk" - mondta. Szerinte "mi" tiszteljük más népek kultúráját, és együttműködésre törekszünk minden néppel.