Keményen visszaszólt a külügy a franciáknak

Vágólapra másolva!
A Külügyminisztérium szerint nem fér bele Magyarország és Franciaország baráti kapcsolatába a francia külügyminiszter bírálata. Alain Juppé szerint "problémás a helyzet Magyarországon".
Vágólapra másolva!

Közleményben reagált kedden délután a Külügyminisztérium Alain Juppé francia külügyminiszter Magyarországot bíráló nyilatkozatára. A magyar külügy visszautasította a francia külügyminiszter nyilatkozatát, amelyben a most hatályba lépett új magyar alaptörvény miatt megkérdőjelezte, hogy Magyarország tiszteletben tartja az EU-tagországok közös alapelveit, a jogállamiságot és a demokratikus alapértékeket.

"Problémás a helyzet ma Magyarországon", ahol új alkotmány lépett életbe, konszolidálva Orbán Viktor konzervatív miniszterelnök hatalmát - jelentette ki Alain Juppé külügyminiszter a francia állami televízió 1-es csatornájának nyilatkozva, és felszólította az Európai Bizottságot, "tegye meg a szükséges kezdeményezéseket annak érdekében, hogy ezeket az alapelveket tiszteletben tartsák mindenütt, beleértve Magyarországot is".

A magyar Külügyminisztérium szerint Juppé nyilatkozata "nem felel meg a két ország hagyományosan baráti kapcsolatának", és nem illik bele abba a konzultációs folyamatba sem, amely a két ország között zajlik. A minisztérium hangsúlyozta a közleményben, hogy a magyar kormány folyamatos párbeszédet folytat az európai intézményekkel és különböző nemzetközi szervezetekkel "az Alaptörvénnyel és a sarkalatos törvényekkel kapcsolatos konkrét aggályok tisztázása érdekében".