Brüsszel ragaszkodik az MNB függetlenségéhez és segítene az uniós jog alkalmazásában

Vágólapra másolva!
Az elmúlt napokban is jelezte aggályait a magyar hatóságoknak az Európai Bizottság, és továbbra is kész segíteni Magyarországnak az uniós jog teljes körű alkalmazásában - mondta [origo]-nak az Európai Bizottság szóvivője. Magyarország téma volt a brüsszeli bizottság idei első sajtótájékoztatóján is, ahol a szóvivő megerősítette: az Európai Bizottság ragaszkodik ahhoz, hogy őrizzék meg az MNB függetlenségét.
Vágólapra másolva!

Vizsgálni fogja az új magyar törvények jogi hátterét és hatását az Európai Bizottság - mondta az [origo]-nak az Európai Bizottság ügyeletes szóvivője. Joe Hennon közölte, hogy az elmúlt napokban a bizottság megismételte az aggályait a magyar hatóságoknak, és továbbra is kész segíteni Magyarországnak az uniós jog teljes körű alkalmazásában.

Az Európai Bizottság következő ülése január 11-én lesz, ennek a napirendjén hivatalosan még nem szerepel Magyarország. A szóvivő ugyanakkor a távirati irodának hétfőn azt mondta, hogy a testület nem hivatalos jelleggel megvitathatja a kérdést.

Magyarország téma volt a brüsszeli bizottság idei első sajtótájékoztatóján is, ahol Olivier Bailly ügyeletes szóvivő kijelentette: az Európai Bizottság ragaszkodik ahhoz, hogy őrizzék meg az MNB függetlenségét.

A múlt héten a Vasárnapi Hírek számolt be arról, hogy Magyarország önálló napirendi pont lehet az Európai Bizottság januári ülésén. A Corriere della Sera című olasz lap brüsszeli tudósítója pedig azt írta, hogy az Európai Parlamentben Magyarország választási jogának felfüggesztését vizsgálják. Ezt az eljárást a Lisszaboni Szerződés hetedik cikke írja elő azoknak az uniós tagországoknak az esetében, amelyek nem tartják tiszteletben az alapvető uniós jogokat.

Az [origo] számolt be róla elsőként, hogy José Manuel Barroso karácsony előtt személyes hangvételű levélben szólította fel Orbán Viktort a jegybankról és a pénzügyi stabilitásról szóló törvénytervezetek visszavonására. Az Európai Bizottság elnökének levele azt érzékeltette ez lehet a feltétele a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval tervezett kölcsönmegállapodásnak. Orbán Viktor visszautasította, hogy Barroso kérésére visszavonják a törvényjavaslatokat, amelyeket december végén megszavazott a parlament. A bizottság elnöke a múlt pénteken írt válaszlevelet a kormányfőnek, amelyben konstruktív hozzáállást sürgetett, és jelezte, hogy Brüsszelnek nem érdeke a helyzet eldurvulása.