Húsvétig ünnepli az új alaptörvényt a kormány

Vágólapra másolva!
A hétfő esti operaházi gálaest és kiállításmegnyitó csak az eddigi legnagyobb, de nem az utolsó felvonása volt az alaptörvény ünneplésének. Az új alkotmány népszerűsítésével megbízott Kerényi Imre az alaptörvény elfogadásának egyéves évfordulójára is látványos ünnepségeket tervez.
Vágólapra másolva!

Január 3-án a nagyközönség előtt is megnyílt és augusztus 26-ig látogatható a Magyar Nemzeti Galériában az alaptörvény hatályba lépését köszöntő Hősök, királyok, szentek. A magyar történelem képei és emlékképei című kiállítás. A történelmi tárgyú festményeket, a magyar államiság, törvényhozás dokumentumait és a nemzeti jelképeket, valamint a Kerényi Imre által tavaly rendelt történelmi témájú festményeket felvonultató kiállítást Orbán Viktor nyitotta meg hétfőn, mielőtt az Operaházban gálaesten is megünnepelték az új alaptörvényt.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Orbán Viktor a kiállítás megnyitóján

A kiállítást és a hétfő esti gálaestet Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott szervezte. Kerényit tavaly bízta meg Orbán Viktor azzal a feladattal, hogy népszerűsítse az új alaptörvényt, illetve segítsen megalapozni "a tudatos közjogi gondolkodást". Kerényi már tavaly megkezdte a munkát: az ő ötletére rendelték el például azt, hogy minden önkormányzatnál állítsák fel az alaptörvény asztalát, és azt is, hogy bárkinek, aki kéri, személyre szóló, Kövér László házelnök által dedikált példányt küldjenek az alaptörvényből. A kiállítás és a hétfői gálaest Kerényi megbízásának eddigi legnagyobb, de nem utolsó dobása, vele készült interjúnkkor az [origo]-nak azt mondta, lesznek még "meglepetések" és ünnepségek.

Díszkönyv 15 ezer forintért

Kerényi szerint tavasszal 140 ezer érettségiző fogja megkapni az alaptörvény díszkiadását, amelyet többek között a kiállításon is látható történelmi témájú képekkel díszítenek majd. A könyvet tízezer forintért bárki meg is rendelheti. Kerényi az MTI-nek kedden azt mondta, eddig tízezer példányt rendeltek meg a 3,3 kilogrammos, A3-as formátumú, több mint 200 oldalas díszkiadásból. A miniszterelnöki megbízott szerint a könyvből eddig 1700 példány készült el, ezekből 1000 számozott és dedikált, 700 sorszám nélküli.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Az ezer számozott példányból az egyes számú Schmitt Pál államfő tulajdona, és saját rendelkezésre megkapta a 2-99 sorszámúakat is. A 100. számozott példány Orbán Viktor miniszterelnöké, és a 101-199 példányok felett is ő diszponál. A 200. példány Kövér László házelnöké, és ő rendelkezhet a 201-től 299-ig számozott példányokkal is. A 300., 301. és a 302. kötetet a Magyar Nemzeti Galériában állították ki, és a kiállítás végéig a közönség ott megnézheti. A többi számozott példányt a Magyar Nemzeti Galéria boltjában bárki megvásárolhatja 15 ezer forintért.

Újabb csúcspont húsvétkor

A könyvből három különleges példány is készül majd - mondta Kerényi az [origo]-nak. A három kézműves, bőrbe kötött könyvben ugyanaz lesz, mint a díszkiadásban, de a mérete annak a duplája. A három könyv egyike "a trezorba" kerül, egyet a Sándor-palota előcsarnokában, egyet pedig a parlamenti ülésteremben fognak elhelyezni.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Munkácsy Mihály Honfoglalás című képe nyitja a kiállítást

Kerényi szerint a köztársasági elnökhöz kerülő példányt a vendégek lapozgathatják majd, és mindig az aktuális vagy legközelebbi ünnephez köthető festményeknél lesz nyitva. A Parlamentbe kerülő példány Kerényi tervei szerint külön asztalt kap majd az ülésterem közepén. "Régen is ott állt a törvénytár, meg kell keresni vagy gyártatni kell egy olyan asztalt" - mondta az [origo]-nak a miniszterelnöki megbízott, aki úgy tervezi, az asztal egyik végére egy cserép virágot, másikra az alaptörvény díszkiadását teszik, és felsorakoztatják rajta a sarkalatos törvényeket is. Az alaptörvény mindig csukva lesz, és arra tesznek majd esküt a képviselők, miniszterek - mondta Kerényi.

Ezt a három könyvet az alaptörvény egyéves évfordulóján, április 25-én ünnepélyes keretek között fogják elhelyezni - Kerényi szerint a hétfői kiállításmegnyitó után ez lesz az ünnepségsorozat második csúcspontja. Ezzel az ő megbízatása letelik, de Kerényi azt mondta, javasolta a kormánynak, hogy az alaptörvény népszerűsítését négy éven keresztül folytassák.