Áttekinti az állami jutalmakat a kormány

Vágólapra másolva!
Kimutatást készít a kormány az állami cégeknél adott jutalmakról, miután kiderült, több helyen is milliós prémiumokat kaptak a vezetők. A Legfőbb Ügyészség közölte, hogy 2011-ben azért kaptak összesen kétmilliárd forint jutalmat a munkavállalók, mert "jelentős többletfeladatokat láttak el".
Vágólapra másolva!

"A kormány nem véletlenül döntött úgy, hogy megtiltja a jutalmak és prémiumok kifizetését év végén a minisztériumokban" - mondta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője sajtótájékoztatóján, miután a Blikk arról írt, hogy hét állami tulajdonú cég vezetőjének több mint 90 milliós jutalmat osztottak szét. Szijjártó kijelentette: "természetesen mi is olvasunk újságot, és látjuk, hogy bizonyos helyeken történtek döntések jutalmakról és prémiumokról". Szijjártó szerint a jutalmakról kimutatások készülnek, amelyeket a következő napokban tekintenek majd át.

A Blikk hétfőn arról is írt, hogy egy év alatt összesen 4,5-5 milliárd forint jutalmat osztottak szét az ügyészség munkatársai között. A Legfőbb Ügyészség erre kedden úgy reagált: "több sajtóorgánumban is valótlan információk jelentek meg az ügyészségi jutalmazásokkal kapcsolatban", és nagyjából kétmilliárd forint jutalmat fizettek ki 2011-ben az ügyészség munkatársainak.

Az ügyészség azt írta: a központi költségvetéstől plusz forrásokat - jutalmazás céljára - nem kapott. Az év végi jutalom kifizetésére azért volt lehetőség, "mert bérmegtakarítás keletkezett" - olvasható a közleményben. Az Alkotmánybíróság, illetve a törvényalkotás döntései nyomán az ügyészség feladatai a közelmúltban megnövekedtek, e feladatokra az ügyészség létszámemelést kapott. Ezen állásokat a gyakorlatilag folyamatos pályáztatás ellenére sem tudták teljesen feltölteni 2011-ben - írták.

"A többletfeladatok kompenzációjaként"

A probléma hosszabb távú kezelésére 168 ügyészségi fogalmazót vettek fel csak 2011-ben. Ennek ellenére jelenleg is 174 ügyészi és további 101 nem ügyészi álláshely betöltetlen, ezek feltöltése folyamatos - közölte az ügyészség.

A Legfőbb Ügyészség szerint "úgy az ügyészekre, mint a teljes szervezetre többlet munkateher hárult", amelyet kötelezően el kellett látni. "A kifizetésre került jutalom tehát nem egyéb, mint az üres státuszokon keletkezett bérmegtakarítás, amely a jelentős többletfeladatok kompenzációjaként került kifizetésre valamennyi ügyészségi alkalmazottnak" - fogalmaztak. A kifizetett összeg 1 898 818 ezer forint - tették hozzá.

A közlemény szerint az ez évben összesen kifizetett jutalom pedig 1 987 961 ezer forint volt, amely "már tartalmazza az állami kitüntetésekkel, ügyészségi elismerésekkel járó vagy az eseti jutalmak összegét is". Mint írták, a jutalmat differenciáltan fizették ki, mivel "a többlet leterheltség országosan nem egyenletes".

Az alkalmazottak átlagosan a havi illetmény 124 százalékának megfelelő összeget kaptak, de a legleterheltebb Fővárosi Főügyészségen, ide értve a kerületi ügyészségeket is, ez helyenként elérte a 200 százalékot. Kitértek arra is, hogy a bíróságokkal ellentétben a jogszabályok az ügyészek részére nem biztosították a 13. havi illetmény lehetőségét. "A megjelent körülbelül 5 milliárd forintos kifizetésről szóló hírek teljes egészében valótlanok. Az ilyen nagyságú összeg a teljes nem rendszeres személyi juttatásokat tartalmazza, ez 2011-ben 6 milliárd forint volt" - közölte a Legfőbb Ügyészség.