Szijjártó az ellenzéki tüntetésben látja a demokrácia bizonyítékát

 Kormányellenes demonstrációk, tüntetések az Andrássy úton, Opera, új alaptörvény ünnepség
Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter szerint az Operaháznál tartott hétfői demonstráció üzenete, hogy Magyarországon demokrácia van, azt pedig megmosolyogtatónak tartja, hogy a szervezők százezres tömegről beszélnek. Arra az MNB-adatra, amely szerint tizenhat éves csúcson a magyar államadósság, a miniszterelnök szóvivője azt mondta: a magyar államadósság csökken, ezt mindenki tudja.
Vágólapra másolva!

"Mindenki végzi a dolgát, a kormány feladata az ország megújítása, az ellenzéké pedig az, hogy elmondja a kifogásait. Ez a természetes rendje a dolgoknak" - mondta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az m1 Ma reggel című műsorában a hétfői, Operánál tartott kormányellenes tüntetésről.

Szijjártó szerint megmosolyogtató, hogy a szervezők százezres tömegről beszélnek, "nyilván ezt ők sem gondolták komolyan, legfeljebb egy-két tízezren lehettek". Úgy véli, hogy a demonstráció üzenete az, hogy Magyarországon demokrácia van. Egyébként nem biztos abban, hogy azok, akik bírálták az új alaptörvényt, el is olvasták azt.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Tüntetők az Operánál

Arra, hogy az MSZP szerint Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter nem hitelért, hanem bocsánatért utazik a napokban Washingtonba, a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF), a szóvivő úgy reagált: a szocialisták a "minél rosszabb, annál jobb" elvét követik, pánikot, riadalmat próbálnak kelteni. Leszögezte: a kormány tárgyal az IMF-fel. "Azt kérjük tőlük, hogy egy elővigyázatossági hitelkeretről állapodjunk meg, amely biztosítja a növekedési pályát. Hiszem és gondolom, hogy a valutaalapnak is az az érdeke, hogy a lehető legjobb megállapodást kösse meg Magyarországgal" - fogalmazott Szijjártó.

A szóvivő megismételte azt, hogy a magyar kormány egyeztetett az Európai Központi Bankkal a jegybanktörvény elfogadása előtt, elküldte a banknak az MNB-törvény tervezetét, amelyre az válaszolt, és 15 pontban foglalta össze észrevételeit. "Ezek közül 13,5-14 pontot a parlament a jegybanktörvény tárgyalása során átemelt a törvénybe, és így fogadta el azt" - mondta. Hozzátette azt is, hogy az elfogadott MNB-törvény teljes mértékben összhangban van az uniós joggal, "mindenki megnyugodhat". Ezért nem látja úgy, hogy a törvény akadályt jelentene az IMF-fel való tárgyalás során.

Az MNB hétfői jelentésére, amely 82,6 százalékos GPD-arányos államadósságról számolt be, Szijjártó Péter - megerősítve Selmeczi Gabriella Fidesz-szóvivő szavait - úgy reagált: egyre inkább az az érzése, bizonyos esetekben az MNB kifejezetten úgy publikál adatokat, hogy azok megszületését nem szakmai okok alapozzák meg. A magyar államadósság csökken, "ezt mindenki tudja, mindenki látja" - mondta, megjegyezve: az egy más kérdés, hogy az euróválság elhúzódása és a hektikus nemzetközi gazdasági viszonyok miatt gyorsan változnak az árfolyamok.

Szavai szerint az MNB almát próbál a körtével összehasonlítani, ugyanis míg a GDP-t forintban fejezik ki, addig az államadósság egy részét forintban, egy másik részét pedig devizában tartják nyilván. Ésszerűbb számítási módszerre lenne szükség - vélekedett.