A német kormány is örül a magyar alaptörvény brüsszeli vizsgálatának

Vágólapra másolva!
A kétharmados parlamenti többség gyakorlása során a magyar kormánynak mértéktartást és fokozott érzékenységet kell tanúsítania az alapjogok és az európai értékek iránt, mondta a német kormány helyettes szóvivője. Berlin üdvözli, hogy az Európai Bizottság megvizsgálja a magyar alkotmányt.
Vágólapra másolva!

A német kormány üdvözli az Európai Bizottságnak (EB) az új magyar alkotmánnyal kapcsolatos vizsgálatát, és bevárja e vizsgálat eredményét - mondta Georg Streitner helyettes szóvivő szerdán Berlinben a kormány sajtótájékoztatóján.

Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy aggódik-e a német kormány a demokráciáért az új magyar alkotmány hatályba lépése miatt, Streitner kifejtette: a német kormány szerint a kétharmados parlamenti többség gyakorlása során a magyar kormánynak mértéktartást és fokozott érzékenységet kell tanúsítania az alapjogok és az európai értékek iránt.

A helyettes kormányszóvivő hozzátette: a német kormány üdvözli, hogy az EB megvizsgálja az új magyar alkotmányt, hogy összeegyeztethető-e az európai normákkal, különös tekintettel az igazságügyi reformra és a jegybank jogállására. A német kormány bevárja a vizsgálat eredményét - fűzte hozzá. Kiemelte: az új alkotmánynak a mindennapi gyakorlatban segítenie kell az "árkok áthidalását", és biztosítania kell, hogy "a kisebbségeket semmiféle megkülönböztetés ne érje."

Szerdán az APA hírügynökség arról számolt be, hogy az osztrák külügyminiszter elmondta: "bírálható pontokat" látnak Magyarországon. Korábban a francia külügyminiszter is kritikákat fogalmazott meg, a magyar alaptörvényhez kapcsolódó sarkalatos jogszabályokra pedig eddig e héten kétszer is kitért az Európai Bizottság szóvivője. Jelezte: vizsgálják ezek fordításait. Brüsszeli források szerint Magyarország napirendi pont lehet a Bizottság jövő heti ülésén.