A KSH nem akar semmiféle "nyers adatot" közölni a népszámlálásról

Vágólapra másolva!
Leghamarabb márciusban lesznek nyilvánosak az első hivatalos eredmények a 2011-es népszámlálásról. A KSH nem látja értelmét közzétenni a nyers adatokat, mint azt tették Romániában röviddel az ottani népszámlálás után.
Vágólapra másolva!

Az előzetes terveknek megfelelően, márciusban hozza ki a KSH az első hivatalos előzetes eredményeket a 2011-es népszámlálásról. Köztük azt, hogy hányan élnek Magyarországon, és milyen a nemek megoszlási aránya, hány lakás van az országban, és mekkora azok alapterülete - mondta az [origo]-nak Virágh Eszter, a népszámlálás szóvivője.

A teljes, részletes adatok megjelenése 2012 végére várható, egyelőre a laprevízió és az utóvizsgálat tart. Virágh Eszter szerint először "irigykedve nézték" azt, hogy a 2011-es romániai népszámlálásról már tavaly decemberben közzétettek nem hivatalos adatokat, de mint mondta, azok nagyon nyers számok.

Elmondása szerint ezeket a durva adatokat a KSH is közzé tudná tenni, de ennek nem látják értelmét. Így ők is látják, hány kérdőív érkezett be mennyi címről, de ez önmagában nem pontos. Példaként említette, hogy a diákokat és az albérletben élőket két helyen is összeírták, valamint előfordult, hogy valaki az interneten és a kérdezőbiztossal is kitöltötte a kérdőívet.

A szóvivő tájékoztatása szerint az adatok feldolgozása optikai leolvasós rendszerrel történik majd. Ezt a munkát az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. kapta meg, mint mondta, "kicsit későn". Korábban ugyanis nyílt közbeszerzési eljárást készített elő a KSH, ehhez képest a december 6-i Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet azt írta elő, hogy a munkát egy állami cég, az Educatio Kft. végzi. A rendelet szerint az adatbeviteli rendszer felállításának és az adatbevitel megkezdésének határideje 2012. március 1.

Az optikai leolvasás értelme az, hogy így nincs szükség kézi rögzítésre. A népszámlálási kérdőíven ugyanakkor több nyitott kérdést is feltettek, melyet a leolvasó nem tud értékeli. Ezek közé tartozik például a vallásról vagy a nemzetiségről feltettek. Ezeknek a válaszoknak a kódolása jelenleg zajlik.