Kivizsgálják az Operaház előtti rendőrségi biztosítást

Vágólapra másolva!
Hatala József országos rendőrfőkapitány elrendelte az Operaháznál és környékén megtartott demonstrációkhoz kapcsolódó rendőri biztosítás értékelő, elemző szakmai vizsgálatát - közölte a rendőrség csütörtökön az MTI-vel. Az ombudsman válaszokat vár az ORFK vezetőjétől a december 23-i, és január 2-i tüntetéseken résztvevők, illetve az MTVA székháza előtt éhségsztrájkolókkal szembeni rendőri fellépésre vonatkozó kérdéseire.
Vágólapra másolva!

A budapesti Operaház közelében hétfőn este civilszervezetek és több ellenzéki párt részvételével megtartott demonstráció résztvevői az alaptörvény és a sarkalatos törvények visszavonását követelték, közvetlenül azelőtt, hogy az épületben ünnepi gálaestet rendezett a kormány az alaptörvény hatálybalépése alkalmából.

Az Operánál ellentüntetés is volt, amelynek árpádsávos zászlóval és Nagy-Magyarországot ábrázoló pólókban megjelenő résztvevői több ellenzéki politikussal is összetűzésbe keveredtek.

Kedden az LMP jelezte, szeretnék, ha a Belügyminisztérium kivizsgálná az ügyet. Az MSZP pedig szerdán kezdeményezte a politikai, rendőri vezetők felelősségének kivizsgálását, mert a párt szerint a rendőrség nem tett megelőző, majd rendteremtő intézkedéseket a demonstrációt megzavaró ellentüntetőkkel szemben.

Erre reagálva jelentette be az ORFK, hogy az országos főkapitány elrendelte a rendőri biztosítás vizsgálatát. Az [origo] helyszínen lévő tudósítójának beszámolója szerint a rendőrök akkor értek a helyszínre, amikor ott már dulakodás volt a két tábor között. Először egyenruhások, majd rohamrendőrök érkeztek, akik sorfallal választották el az egymást szidalmazókat.

Közben Szabó Máté ombudsman hivatala bejelentette: a biztos válaszokat vár az ORFK vezetőjétől a december 23-i, és január 2-i tüntetéseken résztvevők, illetve az MTVA székháza előtt éhségsztrájkolókkal szembeni rendőri fellépésre vonatkozó kérdéseire.

Az Operaháznál történtekről szóló írásainkat itt olvashatja.