Leszerel a tűzoltóságtól a bohócforradalmárok vezére

Vágólapra másolva!
Távozik a tűzoltóságtól Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének vezetője, több tavalyi - többek között a bohócforradalomként meghirdetett júniusi - tüntetés szervezője. A Kaposváron élő, eddig teljes munkaidőben szakszervezetisként dolgozó Ároknak újra be kellett volna állni vonulós tűzoltónak, de már csak Pécsen volt neki hely.
Vágólapra másolva!

Felmentik a szolgálat alól Árok Kornélt, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) vezetőjét, aki nem fogadta el az átszervezéssel felkínált pécsi tűzoltói beosztást. Árok pénteken közölte, szolgálat alóli felmentésének ideje 30 nap, majd öt hónap a hivatásos állományból való felmentése, ez után leszerel a tűzoltóságtól.

Árok Kornél - több más rendvédelmi szakszervezettel közösen - az elmúlt másfél évben több demonstrációt is szervezett a munka törvénykönyvének a tűzoltókat és más hivatásos állományú tagokat hátrányosan érintő módosítása és a nyugdíjrendszer átalakítása ellen. A szakszervezeti vezető a Hivatásunk védelmében elnevezésű sztrájkbizottság elnöki tisztét is betöltötte, arról a demonstrációsorozat ideje alatt lemondott.

Árok 1997. január 1-je óta a kaposvári parancsnokságon teljesített szolgálatot mint vonulós tűzoltó, majd 2009-től szerparancsnok lett. A legnagyobb tűzoltó-szakszervezet vezetőjeként 2009. augusztus 1-jétől függetlenített státuszban, teljes munkaidőben látta el feladatát. Az ez év elején életbe lépett új katasztrófavédelmi törvény értelmében a szakszervezeti vezetők a megbízatásukkal járó feladataikkal ezentúl csak munkaidejük 10 százalékában foglalkozhatnak, így megszűnik függetlenített státuszuk.

Mivel korábbi kaposvári szolgálati helyét betöltötték, ezért mint vonulós tűzoltónak egy pécsi álláslehetőséget ajánlottak fel neki. Azt viszont nem fogadta el, mert a lakóhelyétől távoli szolgálati helyre nem tudott volna időre bejárni. A reggeli szolgálatba álláshoz előző este kellett volna elutaznia Kaposvárról, a szolgálat után pedig háromórás utazással ért volna csak haza.

Árok még nem tudja, mivel foglalkozik majd, de folytatni kívánja tevékenységét a tűzoltó-szakszervezetben. Arra a kérdésre, hogy a szolgálat alóli felmentése után vállal-e politikai szerepet - Árok Kónya Péterrel, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége éléről tavaly december elején lemondott, a honvédségtől is leszerelt elnökével közösen alakított Szolidaritási Mozgalom társelnöke -, úgy válaszolt, még nem tudja.