Vágólapra másolva!
A fűbe harapott magyar gazdaságról, az ország elszigetelődéséről és Budapest rossz példájáról cikkeznek az angolszász lapok, amelyek továbbra is tömegesen foglalkoznak a magyarországi helyzettel. A beszámolókban túlnyomó részt kritikus hangok szólalnak meg, egy brit lap magyar származású szerzője viszont egy régi közös autózás emlékével vette védelmébe Orbán Viktort.
Vágólapra másolva!

"Magyarország fűbe harapott"

"Egy újabb veszélybe került gazdaság harap a fűbe" - írja pénteki cikkében Magyarországról az Independent című brit napilap. Az újság szerint az IMF-hitelkeretért folyamodó Magyarország a lehető leggyorsabban szeretné lezárni az erről szóló tárgyalásokat, de ez kockázatosnak ígérkezik. Az IMF és a kormány közötti viszony ugyanis a lap szerint a mélybe zuhant, miután Orbán Viktor magyar miniszterelnök 2010 áprilisában "kirúgta az IMF-et az országból".

"Az IMF igazgatója, Christine Lagarde nem akarja, hogy Magyarország fizetésképtelenné váljon, de nem is akar szabad kezet adni neki, hogy végigvigye kétes reformjait" - írják. Az Independent szerint azonban a legnagyobb kérdés az, hogy lesz-e az IMF-nek elég pénze, ha a kis Magyarország megmentése után egy nagyobb gazdaság is a segítségére szorul.

"Magyarország megmutatta az eurózónának, mit ne csináljon"

A Bloomberg hírügynökség csütörtök este arról írt, hogy Magyarország jelenlegi pénzügyi helyzete nagyon tanulságos az eurózóna tagjai számára, megmutatta, mit ne csináljanak az eurózóna bajban lévő országai. Az ügynökség beszámolt arról, hogy a legutóbbi árverésen Magyarország csak a tervezett egyéves lejáratú államkötvény-mennyiség háromnegyedét tudta eladni, és azt is közel 10 százalékos kamatra. Ebben az elemzés szerint nyilvánvalóan szerepet játszottak az új törvények miatti bizonytalanságok, mivel azok kérdésessé teszik a központi bank függetlenségét.

Az ügynökség szerint a tény, hogy a saját valutával rendelkező Magyarország ilyen problémákkal küzd, felveti a kérdést, hogy egy az eurózónából esetleg kiváló ország vajon tényleg "simább menetre" számíthat-e, ha az eurót saját pénzre cseréli. Hozzáteszik, hogy a forintnak hála a következő EU-csúcson, január végén várhatóan hosszú távú tervekről lesz szó, és nem arról, hogyan hárítsák el a legújabb vészhelyzetet: az eurózóna vezetői hálásak lehetnek, hogy Magyarország és a problémái az eurózónán kívül esnek.

"Hol vannak Merkel és Sarkozy kemény szavai?"

"Orbán Viktor demokráciaverzióját Vlagyimir Putyin is biztosan megtapsolná" - írta csütörtök esti elemzésében a Financial Times. A lap szerint hatalmas hiba lenne az EU részéről, ha figyelmen kívül hagyná, hogyan vált Orbán Viktor "antikommunista progresszív politikusból populista idegengyűlölővé": Európa kis hatalmainak gondjai az EU-ra leselkedő nagyobb veszélyek előjelei lehetnek - írja, a cikk címében puccsnak nevezve a magyarországi átalakulásokat.

A kommentár szerint Orbán útja a gazdasági káoszból vezetett az autokrata politikához, akár csak Putyiné, Magyarország sorsa pedig rávilágít a gazdasági kudarc politikai kockázataira. Ezért a cikk írója azt követeli, hogy az EU vezetői tegyék még nyilvánvalóbbá az elégedetlenségüket. "Hol vannak a kemény kijelentések Angela Merkeltől, Nicolas Sarkozytől és David Camerontól?" - kérdezte, hozzátéve, hogy Magyarország és Európa többi része jelenleg a demokráciáról alkudozik. Szerinte az is egy megoldás lenne, ha a magyar minisztereket elszigetelnék a brüsszeli találkozókon, és egyértelművé tennék, hogy Orbánt nem tekintik azonosnak a magyar néppel.

"Magyarország kiteríti a lapjait"

Magyarország várhatóan hamarosan kiteríti lapjait az EU és az IMF előtt - írja az Australian című ausztrál lap. Az újság megemlékezik arról, hogy az euróárfolyam 320 forintig emelkedett szerdán, és azt írja, hogy a "további katasztrófapolitika a válság elmélyülésével fenyeget". Hozzáteszi, hogy bár Orbán Viktor próbált lazán játszani, amikor azt hangsúlyozta, hogy az IMF-hitel nem létkérdés, mára kevés levegője maradt.

A lap szerint a befektetők érthető okokból nem nagyon kószálnak már a környéken, inkább a kiutat keresik a magyar gazdaságból. Az IMF pedig azt vizsgálja, hogy milyen álláspontot alakítson ki, de - mint a lap írja - nagy csorbát szenvedne a szervezet hitelessége, ha túl sokat engedne a magyar kormánynak.

"Az elszigetelődést kockáztatja Magyarország"

A Financial Times két további elemzésben is foglalkozott Magyarországgal csütörtökön este. Az egyikben azt írta, hogy Magyarország a végsőkig "próbára teszi a befektetők idegeit", miközben a kormány azzal küzd, hogy gazdaságpolitikáját a pénzügyi valósághoz igazítsa.

A másik elemzés arról ír, hogy Magyarország az új alkotmánnyal egy esetleges elszigetelődést kockáztat. Meg nem nevezett kritikusokat idézve azt írja, hogy a magyar kormány viselkedése jelenti az EU alapértékei számára a legnagyobb fenyegetést azóta, hogy 2000-ben Ausztriában Jörg Haider szélsőjobboldali pártja belépett a kormánykoalícióba.

"Orbán tövig nyomta a gázpedált"

Tibor Fischer magyar származású brit író a Telegraph című brit napilapban vette védelmébe Orbán Viktor miniszterelnököt. A szerző szerint nyilvánvaló, hogy Magyarországnak rengeteg gazdasági és társadalmi problémája van, de azok közül kevésről tehet a 2010-ben megválasztott Orbán. Szerinte a kormányfő mindössze annyit tett, hogy erélyesen átnyomott a parlamenten egy nagy rakás törvényt, nem törődve azzal, hogy mit gondolnak róla az emberek. Nyíltan szembeállt az EU-val és az IMF-fel több kérdésben is, de a szerző szerint ebben nincs semmi antidemokratikus.

Fischer Orbán hozzáállását egy régi közös emlékükkel példázta, amikor még 1989-ben együtt utazott vele Orbán Ladáján. A történet szerint Orbán vezetési stílusa olyan, hogy szereti mindig tövig nyomni a gázpedált, és egy másodperc hezitálás nélkül hajtott tovább akkor is, amikor 1989-ben Fischerrel utazva egy szovjet katona akarta megállítani az út közepén. "Akár a szokatlan összeállítással felálló fociedzőknél, itt is az eredmény dönti majd el a megítélését. Ha kihúzza Magyarországot a gödörből, Orbán lesz az elmúlt 150 év legnagyobb magyar politikusa, ha nem, ott találja majd magát a tömegben, a többiek között" - írta.