"Idegen rémálom Európa szívében" - az Orbán-kormányt bírálja egy brit lap

Vágólapra másolva!
Vezércikkben foglalkozik Magyarországgal a brit Independent című lap, amely súlyos kritikákat fogalmaz meg Orbán Viktor "tekintélyelvű" rendszerével szemben. Az amerikai Time magazin cikkében Gyurcsány Ferenc aggódik a demokráciáért, az osztrák napilapokat a gazdaság és a bankok helyzete érdekli.
Vágólapra másolva!

Egy régi, magyarokról szóló anekdotával vezeti fel a magyarországi helyzetről szóló szerkesztőségi vezércikkét az Independent című brit liberális lap. A történet szerint egyszer megkérdezték Enrico Fermi olasz fizikust, hogy ha élnek értelmes lények az univerzumban, miért nem vették még fel velünk a kapcsolatot. "Már köztünk vannak. Magyaroknak nevezik magukat" - válaszolt állítólag a fizikus.

Az Independent "Magyarország visszalép a demokráciától" című vezércikke szerint Orbán Viktor miniszterelnök - akit a lap "az 1989-es forradalom ellenzéki hősének" nevez - egy "idegen rémálmot" hozott létre Európa szívében (magyarra nehezen fordítható angol kifejezéssel "incubated an alien horror"). A kormányfő a lap szerint arra hivatkozik, hogy befejezi az "1989-ben kezdődött forradalmat", de jogalkotási csomagja súlyos károkat okozott a magyar demokráciának.

"Az igazságszolgáltatás, a jegybank és a média függetlenségének hasogatása, a gerrymanderinggel kialakított választókerületek és a lojális emberek bebetonozása a kulcspozíciókba kilenc évre" a szerkesztőségi vélemény szerint mind azt jelzik, hogy Orbán a "tekintélyelvű ellenőrzés új korszakát" valósítja meg, azzal az indokkal, hogy a szocialisták 2008-ban majdnem tönkretették az országot. "A beteg azonban az alkalmazott gyógyszertől nem lett jobban, és Magyarország már a csőd tényleges kockázatával kénytelen szembenézni" - írja az Independent.

A Time Gyurcsányt kérdezi

Az amerikai Time magazin az új magyar alaptörvényről és az ellene folyó tiltakozásokról készült cikkében mások mellett megszólaltatta Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnököt, aki úgy vélte, hogy az alaptörvény fontos "fékeket és egyensúlyokat" távolít el a magyar demokratikus rendszerből. "Aggódom a szabadság és a demokrácia jövője miatt" - mondta Gyurcsány.

A gazdaságért aggódnak az osztrák lapok

Magyarország államcsődje esetén veszélybe kerül Ausztria kiváló adósosztályzata - írta szombaton a Die Presse című osztrák konzervatív napilap, amely emlékeztet arra, hogy az osztrák bankok összesen mintegy 32 milliárd eurónyi hitelt helyeztek ki Magyarországon. A cikk szerzője úgy fogalmaz, hogy Magyarország sürgősen az IMF és az EU "tőkeinjekciójára" szorul, hiszen a forint árfolyama a mélybe zuhant, az államkötvények törlesztéskockázati árazása pedig új csúcsot ért el.

A szintén osztrák Der Standard című napilap a PSZÁF adatai alapján beszámolt arról, hogy november és december vége között mintegy kétszeresére, 94 ezerre nőtt azoknak az ügyfeleknek a száma, akik éltek a végtörlesztés lehetőségével, és további mintegy kétszázezer szándéknyilatkozat érkezett. A bankoknak a devizahitelek rögzített átváltási árfolyama és a piaci árfolyam közötti különbségből eredő vesztesége eddig 174 milliárd forint volt, de emellett a forint árfolyamának zuhanása is fájdalmas hatással lehet a bankokra.