Vágólapra másolva!
Április közepétől ötvenezer forintra nő a helyszíni bírság plafonja, de akit egyszerre több szabálysértés miatt vonnak felelősségre, ennél magasabb büntetést is kaphat. Aki biztonsági öv nélkül autóban telefonál, azt 225 ezer forintra büntethetik.
Vágólapra másolva!

Április 15-től 50 ezer forintra nő a helyszíni bírság felső mértéke, a szabálysértőkre pedig bizonyos esetekben 450 ezer forintnyi pénzbüntetés vagy kilencven nap elzárás is kiszabható lesz. Ezzel az lesz sújtható, akit egyszerre egynél több, elzárással is sújtható szabálysértés miatt vonnak felelősségre. Ehhez elég lehet már két kisebb, pár száz forintos bolti lopás vagy két kocsmai balhé is - írja a Népszabadság az új, április közepétől hatályos és most megjelent szabálysértési törvényre hivatkozva.

Azoknál, akik elzárással nem fenyegetett szabálysértéseket követnek el "halmazatban", csak a pénzbírság felső határa emelkedik a másfélszeresére. Példaként említi a lap, hogy ha az autós nem csatolja be a biztonsági övét, ráadásul kézben tartott mobilon beszélget, a büntetése 225 ezer forint lehet.

Áprilistól a helyszíni bírság maximuma a jelenlegi húszezerről ötvenezerre nő, és kártyával is ki lehet fizetni. Az elzárással nem sújtható szabálysértéseknél, amennyiben nem sikerül az ügyet a helyszínen lezárni, maximum 150 ezer forintos pénzbírságot szabhatnak ki. Háromszázezer viszont a határ, ha az elkövetőt elzárással is sújthatnák. Ilyenkor alapesetben a fogdabüntetés legfeljebb hatvan, fiatalkorú esetében harminc nap lehet.

Amennyiben egyszerre több szabálysértés miatt is eljárás indul, a büntetési tételek emelkednek. Így lesz a 150 ezerből 225 ezer, a háromszázezerből 450 ezer, a hatvannapos elzárásból meg kilencven nap. Akit hat hónapon belül másodjára sújtanak helyszíni bírsággal, az ötvenezer helyett hetvenezres büntetésre számíthat.