Vádat emeltek Hagyó Miklós és társai ellen

Vágólapra másolva!
Összesen 15 ember, köztük Hagyó Miklós ellen emelt vádat az ügyészség a BKV-ügyben. A mellékletekkel együtt majdnem százezer oldlas vádirat szerint a korábbi főpolgármester-helyettes és társai bűnszervezetben követtek el hűtlen kezelést, a korábbi főpolgármester-helyettes pedig úgy tekintett a BKV-ra, mint személyes és politikai jellegű kiadásainak fedezetére.
Vágólapra másolva!

Vádat emelt Hagyó Miklós korábbi szocialista főpolgármester-helyettes és 14 társa ellen a Központi Nyomozó Főügyészség. Az ügyészség szerdai közleménye szerint Hagyót és társait folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel és más bűncselekményekkel vádolják. A vádlottak közt van Antal Attila és Balogh Zsolt, a BKV Zrt. két korábbi vezérigazgatója is. A főügyészség a vádiratában egy kivétellel minden vádlottra börtönbüntetés kiszabását kérte.

A vádirat szerint Hagyó tanácsadójával, L. Ottóval és H. Évával, a BKV-hoz tartozó DBR Metro részleg sajtóreferensével 2007 és 2009 között olyan utasításokat adtak a BKV Zrt. vezetőinek, hogy a közlekedési vállalat számára hátrányos döntéseket hozzanak, szerződéseket kössenek. Antal Attila és Balogh Zsolt korábbi vezérigazgató, Regőczi Miklós kommunikációs vezérigazgató-helyettes és a többi vádlott a vád szerint annak ellenére teljesítette ezeket az utasításokat, hogy egyértelmű volt, azok nem a BKV és a főváros érdekeit szolgálják.

Az ügyészség szerint 2007-ben és 2008-ban a vádlottak közt összehangoltan működő szervezet épült ki, a tagok az utasításokat ellenkezés nélkül végrehajtották, azokat továbbadták saját beosztottjaiknak. A bűnszervezet létrehozója és vezetője az ügyészek szerint Hagyó Miklós volt. A bűnszervezet a vádirat szerint 2008 augusztusáig működött, és több mint 1,49 milliárd forint kárt okozott a BKV Zrt.-nek.

Az ügyészség közleménye szerint bizonyítani tudják, hogy Hagyó úgy tekintette a BKV-ra, mint személyes és politikai jellegű kiadásainak fedezetére. Ennek érdekében kommunikációs, marketing, reklám és tanácsadói területeken politikai, gazdasági, baráti szívesség keretében olyan szerződések megkötésére utasította a BKV vezetőit, amelyek "az ésszerű gazdálkodás és szempontjait figyelmen kívül hagyva jöttek létre". A vádiratban 31 cég összesen 41 szerződése szerepel.

Hagyó ezen kívül 2008 márciusában arra utasította Balogh Zsoltot, hogy évente 15 millió forintot adjon neki - állítja az ügyészség. A követelés nyomatékosítása érdekében Hagyó azt is kilátásba helyezte, hogy amennyiben nem kapja meg a kért összeget, korábbi ügyeket felhasználva ellehetetleníti. A vád szerint Hagyó 2008-ban és 2009-ben is átvett 15-15 millió forintot, amivel elkövette a hivatalos személyként elkövetett zsarolás bűntettét is.

A főügyészség vádat emelt Mesterházy Ernő, Demszky Gábor korábbi főpolgármester politikai főtanácsadója ellen is, aki szintén hasonló szerződések megkötésére utasította a BKV vezetőit. Mesterházy utasítására kötöttek például szerződést a takarítási munkálatok elvégzésére a PQS-Plural Kft-vel, indokolatlanul magas árszabással, amely szintén kárt okozott a BKV Zrt-nek.

Az úgynevezett BKV-ügy kiemelt jelentőségűnek számít, ezért az eljárást soron kívül kell lefolytatni a Fővárosi Törvényszéken (korábban Fővárosi Bíróság). A nyomozási irat összesen 47 ezer oldalból áll, a mellékletek pedig további 50 ezer oldalt tesznek ki.