Egy hetet adott a gondolkodásra az EU a kormánynak

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság reméli, hogy a magyar kormány magától korrigálja azokat a pontokat, ahol a 2011 végén elfogadott jogszabályok esetleg ellentéteseknek bizonyulnak az uniós alapszerződésekkel. A kormány közleményben tudatta: megvárják a bizottsági elemzés eredményét, utána készen áll a megoldások keresésére. 
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság szerdai ülésén felvetődött, hogy több magyar jogszabály ellentétes lehet az uniós joggal, derült ki a testület szerdai sajtótájékoztatóján. Ezek közül jelenleg a jegybank függetlenségét, a bírók idő előtti nyugdíjazását és az adatvédelmi hivatal függetlenségét vizsgálják. Ezeket az aggodalmakat decemberben levélben fogalmazta meg José Manuel Barroso bizottsági elnök, továbbá Viviane Reding igazságügyi, Neelie Kroes médiaügyi, illetve Olli Rehn gazdasági-pénzügyi kérdésekben illetékes bizottsági alelnök.

Az Európai Bizottság e jogi elemzés alapján dönt majd a jövő heti ülésén, január 17-én arról, hogy Magyarország megsértette-e az uniós alapszerződés egyes rendelkezéseit.

Az Európai Bizottság fenntartja magának a jogot, hogy ebben az esetben minden rendelkezésére álló eszközt bevessen azért, hogy biztosítsa az uniós alapszerződés betartását a tagállamokban. Ennek része lehet a kötelezettségszegési eljárás megindítása is Magyarország ellen.

Az Európai Bizottság közleménye hangsúlyozza, hogy az állampolgárok, a partnerek és a befektetők bizalmának biztosítéka a jogilag stabil, jogállamiságra épülő környezet, amelynek része a sajtószabadság, a demokratikus elvek és a szabadságjog. Mindennek különösen fontos szerepe van a gazdasági válság idején. A bizottság mindezek mellett reméli, hogy a magyar kormány maga is tesz lépéseket a helyzet korrigálására.

Egy brüsszeli forrás szerint a vitatott szabályozások kérdésében három figyelmeztető levél van készülőben, elküldésük a jövő hét elején várható - jelentette az AFP hírügynökség. A forrás megjegyezte: "A nyomás kezd hatni, legalábbis a magyar kormány szintjén". Hozzátette: kormányzati illetékesek jelezték, hogy a magyar kormány kész alkalmazkodni az Európai Bizottság következtetéseihez a közösségi jog esetleges megsértéséről.

A jegybanktörvény ügyére Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes alelnöke a BBC televízió HardTalk című interjúműsorában külön kitért, mondván: a jogszabály módosítása az egyik előfeltétele az Európai Unió részéről a Magyarországgal kötendő megállapodásnak. Az EU-bizottsági alelnök az interjúban úgy fogalmazott: Magyarország "az utóbbi időben hozott néhány olyan döntést, amelyről úgy tűnik, hogy nem felel meg teljesen az európai jognak". "Jelenleg elemezzük például a médiaszabadsággal és a jegybanki függetlenséggel összefüggő, valamint a gazdasági-pénzügyi kérdések területén (hozott) döntések tartalmát és hatását" - fogalmazott.

"Komoly aggályaink vannak a jegybanki függetlenségről szóló törvénnyel kapcsolatban ... a jegybanki függetlenségről szóló törvény módosítása az egyik előfeltétele annak, hogy megállapodás születhessen egy új mentőcsomagról vagy egy elővigyázatossági programról az Európai Unióval" - mondta. Hozzátette, hogy az EU "rendszeres kapcsolatban" van a magyar hatóságokkal, és ő a jövő hét végén találkozik Fellegi Tamással, a nemzetközi pénzügyi tárgyalások folytatásával megbízott tárca nélküli miniszterrel, akivel "alkalmunk lesz megbeszélni ezt a kérdést".

Az uniós biztos véleményét a magyar jegybanktörvénnyel kapcsolatban már több helyen kifejtette: legutóbb hétfőn Londonban beszélt újságírók előtt arról, hogy a jegybank függetlenségének biztosítása az egyik legfontosabb téma bármilyen EU-IMF-hitelkerettel összefüggésben. Magyarország nemrég elfogadott új törvénye ugyanis a biztos szerint megsérti az uniós szabályokat, és veszélyezteti a magyar jegybank függetlenségét.

Magyarország jogállam, a kormány pedig elkötelezett az egyetemes európai értékek mellett - reagált a Kormányszóvivői Iroda szerdán arra, hogy az Európai Bizottság várhatóan követelni fogja a jegybankkal, a bírói karral és az adatvédelmi hatósággal kapcsolatos vitatott szabályozás megváltoztatását.

A közlemény szerint "Magyarország tiszteletben tartja az uniós szerződésekből fakadó együttműködési kötelezettségét, így a kormány megvárja és alaposan megfontolja a bizottsági vizsgálat eredményét, bízva annak alaposságában és elfogulatlanságában".

A kormány elismeri a bizottságnak, mint a szerződések őrének jogát arra, hogy az uniós jognak való megfelelést vizsgálja. Mint írják, Magyarország továbbra is nyitott arra, hogy folytassa a konzultációkat az Európai Bizottság által felvetett kérdésekről; készen áll a tárgyalásokra és a megoldások keresésére.