Több mint hatezer fős leépítést rendelt el a kormány a közszférában

Vágólapra másolva!
A közszféra több mint hatezer dolgozójától, köztük minisztériumok, kormányhivatalok, kutatóintézetek és számos állami szervezet munkatársától válna meg egy szerdai határozat értelmében a kormány. Az elbocsátások érintik a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, a Magyar Államkincstár vagy a Központi Statisztikai Hivatal szervezetét is. A legtöbb, összesen több mint 2300 dolgozót a kormányhivataloktól kell elküldeni.
Vágólapra másolva!

A kormányzati szerveket érintő nagy arányú létszámleépítést rendelt el a kormány a szerdai Magyar Közlönyben megjelent határozatában. A lépést a 2012 évi hiánycél teljesítésével, illetve a hatékonyan működő állam kialakításával indokolja a rendelet, az elbocsátások határidejeként pedig meglehetősen rövid határidőt, mindössze egy hetet szab meg.

A január 18-i határidő alól egyedül Külügyminisztérium kap felmentést, amelynek az elbocsátások 50 százalékát csak 2013. január 18-áig kell teljesítenie.

A rendelet melléklete szerint a központi közigazgatás összesen 6369 dolgozójától, köztük minisztériumok, kormányhivatalok, kutatóintézetek és számos állami szervezet - például a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV), a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH), a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) vagy az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) több tucat illetve több száz munkatársától válna meg a kormány.

Az intézményenként lebontott táblázat szerint a közigazgatási minisztériumban összesen 83, a vidékfejlesztési tárcánál 63, a nemzeti fejlesztési minisztériumban 54, a belügyminisztérium igazgatása alatt álló szerveknél 200, a Külügyminisztérium költségvetési fejezete alatt állókénál pedig 279 álláshelyet kell megszüntetni.

A legnagyobb mértékű elbocsátásra a kormányhivatalok kényszerülnek: a fővárosi és a megyei hivataloktól együttesen 2343 dolgozónak kell mennie. A NAV-nál 577, a Magyar Államkincstárnál 243, az országos Tisztifőorvosi Hivatalnál 167, a Központi Statisztikai Hivatalnál pedig 70 státust kell megszüntetni, de 110 embert kulturális, 227-et pedig művészeti intézményektől is elküldenek.

A rendelettel a kormánnyal felkérte az érintett kormányzati szerveket, hogy vizsgálják meg, a leépítésekhez kapcsolódó egyszeri kiadások fedezetét tudják-e a 2011. évi maradványuk, illetve 2012-es költségvetésük terhére teljesíteni, az elbocsátottak támogatására pedig karrierprogram kidolgozására kérte fel a közigazgatási minisztert.