Több mint kétszázezren akartak magyarrá válni tavaly

Vágólapra másolva!
Semjén Zsolt példátlanul sikeresnek nevezte a honosítást, és szerinte az eljárások során a magyar közigazgatás felülmúlta önmagát. Az idén körülbelül 150 ezer kérelmezőre számítanak.
Vágólapra másolva!

Több mint kétszázezer állampolgársági kérelem érkezett tavaly és a kérelmet benyújtók közül mintegy 103 ezren immár magyar állampolgárok - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

A kereszténydemokrata politikus az előző év adatait összegezve elmondta, hogy az eljárások során 95.322 névmódosítás is történt, ami több mint 1,5 millió iratmellékletet jelent. A legidősebb kérelmező egy 104 éves bácsi volt, aki Munkácson született, és a történelem folyamán kétszer veszítette el korábban állampolgárságát, most New Yorkban él.

Semjén Zsolt példátlanul sikeresnek nevezte a honosítást, amelynek során a magyar közigazgatás "felülmúlta önmagát". Jelezte, a három hónapos határidőt tartani tudják, ez alól csak azok az esetek jelentenek kivételt, ahol hiánypótlásra van szükség. A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta: a honosítást minden esetben szigorú köz- és nemzetbiztonsági, valamint terror-elhárítási ellenőrzés előzi meg, és akinél komoly kockázat merül fel, az nem kaphatja meg az állampolgárságot.

Wetzel Tamás miniszteri biztos azt mondta, hogy ezres nagyságrendben kellett a tavalyi évben kérelmet elutasítani. Az idén körülbelül 150 ezer kérelmezőre számítanak.

Kérelmeket 77 külképviseleten, Magyarországon 1.325 polgármesteri hivatalban adtak be, de nagyon sok igénylést nyújtottak be a kormányhivataloknál és a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnál is.